Sport
AVROTROS

Nelli Cooman: 'Ik vond atletiek saai. En stom'

foto: Eigen fotofoto: Eigen foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Nelli Cooman: 'Ik vond atletiek saai. En stom'

"Henk, dit gaat 'm niet worden", zei voormalig olympisch atleet Nelli Cooman huilend tegen haar trainer Henk Kraaijenhof, als die haar vroeg vijftien keer honderdvijftig meter te rennen. Trainingen met Kraaijenhof waren onderhandelingen, vertelt ze in MISCHA!. "Elke wedstrijd ging ik een weddenschap met hem aan."

#534 - Nelli Cooman: 'Ik vond atletiek stom. En saai.' - MISCHA!

Op haar zestiende werd Cooman ontdekt, toen ze vanuit het niets op een sportdag een nieuw jeugdrecord liep. Haar gymleraar spoorde haar aan op atletiek te gaan, Cooman had nog nooit van het woord gehoord.

'Hij las me voor, ik warmde mijn voeten aan zijn buik'

Cooman werd vooral bekend om haar record in 1986 tijdens het EK in Madrid: 7 seconden op de 60 meter. Dat staat nog steeds. Trainer Henk Kraaijenhof beloofde haar een dure lippenstift als ze zou winnen. Over de bijzondere band met haar trainer zegt ze: "Hij las me voor als ik niet kon slapen, als ik koude voeten had warmde ik ze op aan zijn buik. Dat zou tegenwoordig niet meer mogen, maar we hadden respect voor elkaar."

Kraaijenhof heeft nu ook Coomans dochter Ronéll onder zijn hoede. In het boek Sprintexperiment volgt schrijver André van Kats Ronéll in haar missie het record van haar moeder te verbreken. Ronéll blijkt toegerust met de snelle spiervezels van haar moeder. Toch hoopte Cooman lang dat haar dochter niet zou vallen voor het sprinten: "Ik dacht, alsjeblieft, ga verder met hockey. Ik vond atletiek stom, en saai."

Of Cooman het erg vindt als haar record ooit verbroken wordt? "Nee, daar zijn records voor. Stel je voor dat ik nog hetzelfde salaris zou krijgen als 22 jaar geleden?"

#534 - Nelli Cooman: 'Ik vond atletiek stom. En saai.' - MISCHA!

MISCHA!

Gelukkig zijn ze er nog: mensen die hun mond opendoen, hun visie, gedachten en dromen met ons delen. In MISCHA! gaat presentator Mischa Blok iedere maandag tot en met donderdagnacht tussen 01:00 en 02:00 uur op zoek naar de drijfveren van deze mensen. Luister alle afleveringen via https://www.nporadio1.nl/podca...

Ster advertentie
Ster advertentie