Binnenland
BNNVARA

Wordt natuurgebied het Zwanenwater een militair oefenterrein?

foto: BNNVARA
  1. Nieuwschevron right
  2. Wordt natuurgebied het Zwanenwater een militair oefenterrein?

Defensie heeft het natuurgebied het Zwanenwater uitgekozen als nieuwe mogelijke oefenlocatie. Voor Beheerder Natuurmonumenten komen de plannen onverwachts en zij maakt zich grote zorgen om de effecten op de natuur. Het kwetsbare duingebied bij Callantsoog is al meer dan een halve eeuw beschermd en hierdoor komen er talrijke zeldzame soorten voor.

Wordt natuurgebied het Zwanenwater een militair oefenterrein

De militaire activiteiten moeten dagelijks gaan plaatsvinden. Het gaat om amfibische oefeningen, zoals aanmeeroefeningen op het strand. Ook wil Defensie jaarlijks een grote oefening doen met drones en helikopters waarbij ze ook het duingebied willen betreden.

75 vogelsoorten

In het Zwanenwater liggen de twee grootste natuurlijke duinmeren van West-Europa. Het Natura 2000-gebied is beschermd en grotendeels afgesloten voor mensen. Er broeden dan meer dan 75 soorten vogels. De meren worden ook in de winter gebruikt door onder meer slobeenden die hier rust en voedsel vinden.

In tegenstelling tot veel andere duingebieden is hier nooit drinkwater gewonnen, waardoor het goed ontwikkeld duingebied is. Er groeien 12 soorten orchideeën en rode lijst-soorten als parnassia. In de meren zitten rugstreeppadden, in de duinen zandhagedissen en er vliegen 32 soorten dagvlinders rond.

Verstorend voor het ecosysteem

Voor Natuurmonumenten is het ondenkbaar dat juist dit beschermde natuurgebied dat zij in eigendom hebben wordt gezien als mogelijk oefenterrein De beheerder vreest dat de dagelijkse oefeningen verstorend zullen zijn voor het hele ecosysteem.

Defensie geeft in een reactie aan dat kwalificatie Natura 2000 op voorhand geen uitsluitingsgrond is. Afgelopen december is een notie naar de Tweede Kamer gestuurd waarop iedereen kon reageren. Defensie zal een visie opstellen waarop iedereen opnieuw een reactie kan sturen. Het kabinet maakt daarna een afweging, aldus een woordvoerder van Defensie.

Natuurmonumenten beraadt zich op vervolgstappen. Dat doen ze landelijk, want het Zwanenwater is niet het enige natuurgebied waar Defensie wil oefenen. Ook Staatsbosbeheer maakt zich zorgen en benadrukt dat defensieruimte niet ten koste mag gaan van natuur.

Vroege Vogels TV bezocht het gebied in 2021: https://www.bnnvara.nl/vroegevogels/videos/568100

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie