Politiek
NOS

Kabinet Schoof's voorstel: Vreemdelingenwet buiten werking stellen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kabinet Schoof's voorstel: Vreemdelingenwet buiten werking stellen

Het kabinet Schoof wil een deel van de Vreemdelingenwet buiten werking stellen om de asielinstroom te beperken. Dit voorstel, dat vandaag wordt gepresenteerd, lekte gisteren al uit via de NOS. Politiek verslaggever Wilco Boom legt uit hoe dit plan volgens het kabinet zou moeten werken: "Door de wet deels buiten werking te stellen, kan het kabinet snel maatregelen treffen om asiel aanvragen minder aantrekkelijk te maken, zoals het beperken van gezinshereniging en het aanpakken van stapelende procedures."

Video niet beschikbaar

De oppositie is kritisch over het plan. Bontenbal (CDA) en Piri (GL/PvdA) hebben hun zorgen geuit over de rechtmatigheid van het voorstel. Bontenbal vindt het "ongelooflijk" en noemt het een manier om het parlement buiten spel te zetten. Piri wijst op mogelijke juridische en ethische problemen. Ondanks de oppositie lijkt het kabinet vastbesloten. Boomsma (NSC) bevestigt: "We hebben in principe geen bezwaar tegen deze maatregel."

Juridische en Europese bezwaren

Hoogleraar migratiegeschiedenis Marlou Schrover vraagt zich af hoe haalbaar het plan is. Ze wijst op de Europese verdragen en het VN Verdrag voor de Rechten van de Kind: "Je kunt wetten aanpassen, maar Nederland kan niet zomaar uit internationale verdragen stappen." Ze voegt eraan toe dat eerdere pogingen om gezinshereniging te beperken zijn mislukt. "De wetgeving op dit gebied heeft al eens geleid tot problemen bij de IND."

Faber wil ook een asielcrisis uitroepen, maar volgens Schrover is dit eerder een 'opvangcrisis' die is verergerd door het beleid zelf. "Europa zal niet accepteren dat Nederland een crisis creëert om vervolgens maatregelen te rechtvaardigen." De kans dat Brussel een opt-out verleent aan Nederland, is volgens haar "nihil", aangezien dergelijke uitzonderingen zelden worden toegekend aan stichtende EU-landen.

Vanmiddag wordt het regeerprogramma gepresenteerd. We zullen zien of de geplande maatregelen doorgang vinden en welke reacties ze zullen oproepen in Nederland en Europa.

Vreemdelingenwet

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie