'We hebben alle krachten nodig om onze democratische waarden overeind te houden'
- Nieuws
- 'We hebben alle krachten nodig om onze democratische waarden overeind te houden'
Net iets meer dan honderd jaar geleden kregen vrouwen eindelijk kiesrecht in Nederland. In de rest van ons koninkrijk duurde het zelfs nog langer. Deze gebeurtenis zorgde ervoor dat alle groepen in de samenleving mee konden beslissen over het beleid. Essentieel voor een democratie. Dat is dan ook de reden dat oud-Tweede Kamerlid en huidig voorzitter van de Nederlandse Unesco Commissie Kathleen Ferrier deze gebeurtenis bijzet in het Museum van de Democratie.
Video niet beschikbaar
Lange tijd vochten vrouwen en mannen voor dit algemene kiesrecht. Uiteindelijk werd in 1919 een wet aangenomen in de Tweede Kamer waardoor ook vrouwen mochten stemmen. Daarmee was het algemeen kiesrecht een feit. Het verkrijgen van dit kiesrecht ging echter niet zonder slag of stoot.
Aletta Jacobs
In 1883 vindt Aletta Jacobs het tijd dat ook zij op de kieslijst komt te staan van de gemeenteraad in Amsterdam. Ze draagt bij aan de maatschappij en nergens in de wet staat dat vrouwen niet mogen stemmen of zich verkiesbaar mogen stellen. Haar verzoek wordt echter afgewezen. Jacobs zou de letter der wet gebruiken en niet de geest der wet.
"In 1887 wordt de grondwet aangepast en worden vrouwen ook volgens de letter der wet uitgesloten, zodat alleen mannen gekozen mochten worden en mochten kiezen", vertelt Kathleen Ferrier. Onder andere deze gebeurtenis leidde tot een grote beweging die streed voor het vrouwenkiesrecht.
Kiesrecht
In 1919 is het dan zo ver. Het vrouwenkiesrecht wordt een feit en daarmee is het algemeen kiesrecht in Nederland vastgelegd in de wet. "Dat betekende nog niet dat de positie van de vrouw als gelijkwaardig werd gezien", aldus Ferrier.
Het is nog steeds zo dat je je als vrouw extra moet bewijzen.
Ferrier merkte dit in haar tijd als Tweede Kamerlid ook nog. "Het is nog steeds zo dat je je als vrouw extra moet bewijzen. Zeker als zwarte vrouw moet je laten zien dat je het beter kan."
Het heden
In de honderd jaar dat we algemeen kiesrecht kennen is de positie van de vrouw binnen de Nederlandse democratie verbeterd. Steeds meer vrouwen gingen stemmen en stelden zich verkiesbaar. Tot 2010. "Het was altijd een stijgende lijn. In 2010 was bijna 50% van de Kamer vrouw. Vandaag de dag is dat 33%", zegt Ferrier.
We hebben alle krachten nodig om onze democratische waarden, juist vandaag de dag, overeind te houden.
De daling kan Ferrier wel verklaren: "Dat komt omdat niets vanzelfsprekend is. Je moet blijven opkomen voor zaken die je van belang vindt. We denken veel te gemakkelijk dat het goed in de wet is geregeld. Dat klopt, maar als je er als bevolking niet voor blijft vechten, dan zakt het af."
"We hebben alle krachten nodig om onze democratische waarden, juist vandaag de dag, overeind te houden. Daarom moet het vrouwenkiesrecht als symbool van die gedachte een prominente plek krijgen in het Museum van de Democratie."