Politiechef Rotterdam waarschuwt politiek: maak aanpak criminaliteit topprioriteit
- Nieuws
- Politiechef Rotterdam waarschuwt politiek: maak aanpak criminaliteit topprioriteit
De politiek mag niet verslappen in de bestrijding van (de georganiseerde) misdaad. Dat zegt politiechef in Rotterdam Fred Westerbeke in Sven op 1. "Ik heb zorgen dat de aandacht voor andere problemen nu zodanig de overhand krijgt, dat de aanpak van criminaliteit op het tweede plan raakt. Dat kunnen we ons echt niet permitteren."
Video niet beschikbaar
Zijn stad werd dit jaar geconfronteerd met meer dan 100 explosies, de grootste drugsvangst ooit deze maand en steekpartijen op straat. Westerbeke is blij met de middelen die demissionair minister Dilan Yeşilgöz (Veiligheid en Justitie) de politie ter beschikking stelde om de criminaliteit te lijf te gaan. "De afgelopen jaren zijn er ook onder leiding van onze huidige minister extra middelen ter beschikking gekomen. Ook voor de versterking van de opsporing in de haven."
"Maar er spelen in Nederland ook andere grote problemen", weet Westerbeke, die ziet dat er in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen op 22 november veel aandacht is voor bijvoorbeeld het asielvraagstuk. De politiechef is bang dat de aandacht voor criminaliteitsbestrijding verslapt. "We moeten blijven vasthouden om deze criminaliteit stevig te bestrijden, anders gaat het ons niet lukken om een vermindering tot stand te brengen."
"Ik zal als politiechef van Rotterdam blijven vragen om aandacht voor criminaliteitsbestrijding en zichtbaarheid in de wijken", zegt hij.
Explosieregen
Zijn korps heeft inmiddels bijna honderd aanhoudingen verricht voor de explosies in de havenstad, zegt Westerbeke. Daders komen met name uit de hoek van de georganiseerde misdaad. Door de aanhoudingen "hebben we langzamerhand best een behoorlijk beeld" van de daders, vertelt hij.
De explosies worden gebruikt om te dreigen en niet om mensen te verwonden. "Een jaar geleden werden we voor het eerst geconfronteerd met een forse (gewelds)toename. Het was heel duidelijk dat dat echt kwam uit de hoek van de georganiseerde criminaliteit, waar vaak spanningen zijn en rekeningen vereffend moeten worden. Op deze manier wordt er druk op elkaar gezet. Het is intimidatie."
Inmiddels is het niet alleen maar de georganiseerde misdaad die explosieven plaatst. Westerbeke: "We zien nu ook dat deze methode door anderen wordt overgenomen. Het gebeurt nu ook in families die ruzie met elkaar hebben of met ondernemers die met elkaar iets op te lossen hebben. We praten over zeer ernstige criminaliteit met een enorme impact in de wijken en straten waar het gebeurt."
De explosies maakten nog geen gewonden. "Maar voor de families die rond zo’n explosie wonen, is het enorm heftig."
Tekort
Agenten kiezen ondertussen vaker voor een ander beroep omdat ze de eindjes niet meer aan elkaar kunnen knopen, waarschuwt Westerbeke. "Onze cao werd afgesloten voor de inflatie toesloeg en de energie zo duur werd. Dat moet worden opgelost."
Luister Sven in je favoriete podcast-app
Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.
Gerelateerde podcast
Sven op 1