Veel onduidelijk over akkoord Israël en Gaza: 'Te vers om te onderhandelen over toekomst'
- Nieuws
- Veel onduidelijk over akkoord Israël en Gaza: 'Te vers om te onderhandelen over toekomst'
Na 15 maanden oorlog is er een staakt-het-vuren-deal bereikt tussen Israël en Hamas. De Verenigde Staten, Egypte en Qatar hebben het akkoord bemiddeld over Gaza, waar de Israëlische regering nog formeel mee moet instemmen. "Elk moment dat het niet formeel besloten is, kunnen de gevechten doorgaan", zegt journalist en voormalig correspondent Midden-Oosten Sander van Hoorn bij Spraakmakers.
Het akkoord is opgedeeld in drie fases. Het staakt-het-vuren gaat aanstaande zondag in en duurt in eerste instantie zes weken, waarbij Hamas 33 gijzelaars vrijlaat en Israël laat vervolgens Palestijnse gevangen vrij. Het Israëlische leger zal ook terugtrekken uit Palestijnse gebieden. In de tweede fase zal dat verder worden uitgevoerd, met in de derde fase een focus op de wederopbouw van Gaza.
Onbeantwoorde kwesties
Ondanks de deal blijven er veel onbeantwoorde kwesties over. Zo worden bepaalde details nog uitgeplozen door de Israëlische regering. "Het is nog veel te vers om te onderhandelen over de toekomst", aldus Van Hoorn, die vindt dat journalisten, die tot nu toe werden geweerd, zo snel mogelijk die kant op moeten kunnen om verslag te kunnen doen van deze fase in de oorlog. "Er is nog heel veel onduidelijk."
Bestuur
Eén van die vragen is wie Gaza zal gaan besturen. Hamas zou het akkoord vieren als "overwinning", maar Israël ziet een door Hamas bestuurd gebied als een "no-go", aldus Van Hoorn. "Biden noemde het een begin van vrede in het Midden-Oosten, maar Israël staat anders in de wedstrijd."
Blijven aanvallen
Israël heeft sinds de bekendmaking van het akkoord nog aanvallen uitgevoerd. Het staakt-het-vuren gaat dan ook pas op zondag in. Volgens Van Hoorn is dat niet opmerkelijk. "Bij elk staakt-het-vuren kunnen er tot op de laatste seconde nog bommen vallen", vertelt de journalist. Bovendien is het akkoord niet gelijk ingegaan, omdat het de partijen "tijd kost om een staakt-het-vuren te implementeren."
Palestijnse toekomst
De toekomst van de Palestijnen is ook een groot vraagstuk. Zo zouden ze "genoeg hebben van Hamas", maar een "geloofwaardig" alternatief is er niet. Ook de Palestijnse autoriteit wordt gezien als een "corrupte bende". "Wat Israël in elk geval moet doen, wat er ook komt als alternatief, is dat serieus nemen en Palestijnen zelf laten beslissen door wie ze bestuurd willen worden", zegt Van Hoorn.
Hulpverlening
Gaza "ligt op z'n gat", dus het zal nog lang duren voordat dit soort alternatieven vorm krijgen. Bovendien zal de focus eerst liggen op de wederopbouw van het gebied. "In de ideale situatie kun je de problemen los van elkaar aanpakken, maar die situatie is er niet", stelt Van Hoorn. Die wederopbouw wordt ook bemoeilijkt door een verbod vanuit Israël op hulpverlening van UNRWA. "Er is een politieke druk op Israël om dat verbod ongedaan te maken."
Vooral de Verenigde Staten zouden die druk op kunnen voeren, zegt Van Hoorn. Ondertussen zou Israël het Rode Kruis niet meer serieus nemen, omdat zij de gijzelaars niet hebben bezocht. "Van veel gijzelaars is onbekend waar ze zitten, ook in Gaza. Israël zou het wel weten, maar dat ze streng beveiligd worden door Hamas", zegt Van Hoorn.
Westelijke Jordaanoever
Met de blik vooruit is het ook nog maar de vraag hoe alles zal verlopen. "Wereldleiders zijn niet een homogene groep. Men is unaniem in het applaudisseren dat er een deal is, maar het loopt snel uiteen", zegt Van Hoorn.
Daarbij zal de Westelijke Jordaanoever nog vaak besproken worden. "De Westelijke Jordaanoever zou wisselgeld kunnen zijn. Daar zou de komende tijd de bezetting en de manier waarop kolonisten zich daar in staat voelen om van alles te doen kan tot heel erge situaties leiden. Dat maakt de oplossing in Gaza ook niet makkelijker, daar hebben ze namelijk mee te maken."
Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers
Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!