Politiek
WNL

Dem. landbouwminister Adema: 'Forse maatregelen nodig, anders dreigt watercrisis'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Dem. landbouwminister Adema: 'Forse maatregelen nodig, anders dreigt watercrisis'

Demissionair landbouwminister Piet Adema (CU) vreest voor de schadelijke gevolgen van onze waterkwaliteit. Momenteel is zestig procent verontreinigd met nitraten uit bijvoorbeeld bemesting. "Het heeft wel de potentie om een groot probleem te gaan worden", zegt hij in Sven op 1 op NPO Radio 1.

Adema presenteerde onlangs een kaart met daarop percelen waar de waterkwaliteit dermate verontreinigd is door nitraten en andere stoffen die in mest te vinden zijn. Dus ook gebieden waar dat minder moet worden. Dat toch denken aan een stikstofkaart, maar dat is volgens Adema anders.

"Bij de stikstofkaartjes, als je in een gebied zat waar eigenlijk de stikstofuitstoot tot nul moest worden gereduceerd, dan wist je dat er geen bestaansrecht was. Het gaat hier over de derogatie. Wij mogen als Nederland jarenlang meer mest uitrijden dan de Europese normen zijn. Dat wordt nu afgebouwd en dat wordt sneller afgebouwd in de gebieden die nutriënt verontreinigd zijn." Iedereen zal straks aan dezelfde regels die met de Europese Commissie zijn afgesproken moeten voldoen, om te zorgen dat de waterkwaliteit drastisch verbetert.

Video niet beschikbaar

2027 als deadline

"Het geeft maar aan dat we echt moeten werken aan de verbetering van de waterkwaliteit", zegt de demissionair landbouwminister. In 2027 moet de waterkwaliteit volgens de afgesproken richtlijnen verbeterd zijn. Of er moeten in ieder geval stappen worden gezet om de maatregelen te implementeren om die kwaliteit op orde te krijgen. "Er ligt echt een opgave."

Op dit moment is Nederland alweer bezig met het zevende actieplan om de waterverontreiniging tegen te gaan en in te dammen. "Dat geeft wel aan dat dat nog tot op heden onvoldoende slaagt."

Piet Adema (landbouwminister): 'Forse maatregelen nodig, anders dreigt watercrisis' (19 december 2023) - Sven op 1

Boeren moeten zelf het stuur in handen krijgen

Er zullen volgens hem forse maatregelen moeten worden genomen om een watercrisis af te wenden. Adema ziet kansen voor boeren, vertelt hij. "Waar we naartoe moeten is dat die boeren zelf in hun eigen gebied aan de slag gaan om die waterkwaliteit met elkaar te verbeteren."

Mocht de kwaliteit niet verbeteren, dan liggen mogelijke miljoenen boetes op de loer uit Brussel, maar dat moet niet de drijfveer zijn volgens Adema. "Ik spreek met heel veel boeren. En alle boeren willen aan de slag met de kwaliteit van het water om te zorgen dat die waterkwaliteit echt verbeterd. Daar willen ze stevige maatregelen op nemen. Ik wil ook heel graag dat die boeren zelf dat stuur in handen krijgen, om dat zelf te kunnen doen en niet via generieke maatregelen , zegt hij. "Maar er zal een stevige tand bij moeten om te zorgen dat we in 2027 de juiste maatregelen hebben genomen."

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie