Omtzigt vindt solo-acties Wilders 'ongemakkelijk'
- Nieuws
- Omtzigt vindt solo-acties Wilders 'ongemakkelijk'
In het nieuwe, extraparlementaire kabinet staan de partijleiders op afstand. Dat biedt PVV-leider Wilders ruimte om het zijn coalitiegenoten soms flink lastig te maken, door bijvoorbeeld de premier 'slappe hap' te noemen. NSC-leider Pieter Omtzigt voelt daar soms ongemak bij, vertelt hij in Dit is de Dag (EO): "Het is wennen in een nieuwe situatie."
NSC-fractievoorzitter Pieter Omtzigt blikt terug op 1 jaar NSC (19 augustus 2024) - Dit is de Dag
De premier slappe hap noemen, een tweet waarin Jordanië de enige echte Palestijnse staat genoemd wordt, of een telefoontje naar de Israëlische minister van Defensie met de boodschap dat miljoenen Nederlanders achter Israël staan: PVV-leider Wilders benut de ruimte flink die hij krijgt in de extraparlementaire constructie van het kabinet.
Iets dat tot ongemak leidt bij zijn coalitiegenoot NSC-leider Pieter Omtzigt. "Wilders heeft soms een andere mening en dat hoort bij een open politiek debat", zegt Omtzigt.
'Soms is het ongemakkelijk'
Zelf zou hij het op "een andere manier doen", zegt hij over het belletje van Wilders naar de Israëlische minister van Defensie. Wel is het zo dat alle andere partijleiders contacten hebben met ministers in andere staten, zegt hij. "Daar is niets raars aan. En dat Wilders dus andere politieke vrienden heeft en daar uitspraken over doet, hoort daarbij."
Toch laten Wilders' acties hem niet onberoerd. "Soms is het ongemakkelijk", zegt hij. Bijvoorbeeld over de opmerking van Wilders over Jordanië als enige Palestijnse staat, terwijl het kabinet een tweestatenoplossing voorstaat. "Dat is een opmerking waarvan ik denk: ik zou hem niet gemaakt hebben."
'Past binnen de afspraken'
Laat hij gebeuren dat Wilders dit soort dingen kan blijven doen? "Ik kies ervoor om mijn eigen dingen naar voren te brengen en laat het gebeuren dat we in Nederland vrijheid van meningsuiting hebben. Het past binnen de afspraken die gemaakt zijn dat hij af en toe dingen zegt waar wij het niet mee eens zijn. Dat is heel logisch en ook hoe een parlement werkt."
Dat is ook een kwestie van wennen, stelt hij: "Het is gewoon wennen in een nieuwe situatie. Je moet rekening met elkaar houden, dat hoort erbij. Maar je moet ook weten dat je met elkaar af en toe van mening verschilt en dat is binnen een coalitie volstrekt mogelijk. Het lijkt erop dat we nu alleen vragen over de vorm krijgen, niet over de zaken die we willen oplossen."
Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!
Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.