De geheime gangen van het Binnenhof
- Nieuws
- De geheime gangen van het Binnenhof
Het Tweede Kamergebouw bestaat uit geheime trappen, verborgen gangetjes en prachtige kamers. Iets wat vaak voor het blote oog niet zichtbaar is. Maar journalisten en politici maken op slinkse manier gebruik van de indeling van het gebouw waarin onze democratie is gehuisvest. Daarom zet Lamyae Aharouay, politiek redacteur van NRC en host van de podcast Haagse Zaken, dit gebouw bij in het Museum van de Democratie.
Video niet beschikbaar
Het is het hart van onze democratie: het Binnenhof. De Eerste en Tweede Kamer huisvesten daar, evenals het ministerie van Algemene Zaken. Vooral het Tweede Kamergebouw wordt permanent bewoond door beleidsmedewerkers, politici en journalisten.
Overal wordt vergaderd, worden plannen gesmeed of drinkt men rustig een kopje koffie met de andere partij. Eén ding is duidelijk: het leeft.
Er zijn soms Kamerleden die een hele onlogische route nemen naar de ingang van de Kamer. Die willen dan gewoon even aangeklampt worden door een journalist.
Het gebouw
Het Tweede Kamergebouw is een aaneenschakeling van oud- en nieuwbouw. "Het is een prachtig gebouw waarvan de eerste delen al 800 jaar geleden ontstonden en waar mensen in al die eeuwen daarna stukjes gebouwen aan elkaar hebben vastgemaakt", zegt Lamyae Aharouay.
Als je door de gangen loopt merk je vaak dat je een ander gebouw inloopt. "Dan loop je opeens tussen twee gebouwen door en dat merk je dan doordat je een halve verdieping naar beneden loopt."
Achterkamertjes
Vooral politici maken maar al te graag gebruik van alle achterkamertjes, gangen en trappen. Menig politicus probeert in zware tijden de pers te omzeilen door een alternatieve route te nemen.
Maar het kan ook andersom. Vooral de taferelen bij de patatbalie, de plek waar journalisten politici nog treffen voordat ze de Tweede Kamer binnenlopen, is een ruimte die politici graag tactisch gebruiken.
Aharouay: "Er zijn soms Kamerleden die een hele onlogische route nemen naar de ingang van de Kamer. Die willen dan gewoon even aangeklampt worden door een journalist, het liefst ook met camera. Wat dat betreft staat de schrijvende pers wel lager in de rangorde."
Verbouwing
Afgelopen tijd is het gebouw zelf ook onderwerp van discussie. Dat het hele Binnenhof verbouwd moet worden is duidelijk. Er zijn vele gebreken waar iedereen die werkzaam is in het gebouw last van heeft.
Zo zijn er losliggende kabels of doen liften het niet goed. Voor die verbouwing was een architect aangenomen, maar die plannen vielen niet in goede aarde bij de parlementsleden.
Museum van de Democratie
De democratie blijft een bestuursvorm die altijd ter discussie staat. Er wordt constant aan geschaafd en er wordt nu zelfs gekeken of de Nederlandse parlementaire democratie nog wel toekomstbestendig is: reden genoeg voor De Nieuws BV om het museum van de democratie te openen.
Elke maandag voegt een gastconservator een stuk toe aan de virtuele collectie die hier te bezichtigen is. Door middel van al die stukken en de verhalen die daarbij horen, vertelt het museum het verhaal van onze democratie.
Het project is daarom op de lange baan geschoven. De architect is ontslagen en nieuwe plannen worden gemaakt. Aharouay trekt daarbij de parallel met de hervormingen van ons democratisch systeem. In 2018 kwam de commissie voor democratische hervorming met adviezen om te gaan sleutelen aan onze democratie.
Maar met die adviezen is nog altijd niets gedaan. Aharouay: "Het toont heel mooi hoe het moment dat er iets fundamenteel verandert aan een gebouw en een stelsel, die allebei aan het vervallen zijn, vooruit wordt geschoven."