Politiek
NOS

Publiekscampagne verzet zich tegen onbekende gevolgen van voorgestelde Opiumwet

foto: eigen foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Publiekscampagne verzet zich tegen onbekende gevolgen van voorgestelde Opiumwet

Met posters langs de wegen en spots op de radio is er een opvallende publiekscampagne gestart tegen 'de nieuwe drugswet'. Deze campagne werpt een kritische blik op de voorgestelde wijzigingen in de Opiumwet, die aanstaande woensdag worden voorgelegd aan de Tweede Kamer. De drijvende kracht achter deze campagne, juridisch adviseur Kaj Hollemans, vertelt in NOS Met het Oog op Morgen waarom ze zo'n hevig verzet bieden tegen deze aanstaande wetgeving.

Video niet beschikbaar

"De essentie van onze bezwaren ligt in het gebrek aan bewijs en potentiële schade die deze wet met zich mee kan brengen," vertelt Hollemans. "We hebben geen helder inzicht in de effecten van het verbieden van honderden stoffen, waarvan velen niet eens als schadelijk zijn vastgesteld. Het voorgestelde verbod brengt onzekerheid voor gewone burgers die zich niet bewust zijn van de impact op hun dagelijks leven." De kern van hun bezorgdheid draait om de gebrekkige communicatie over deze aankomende wet. "De overheid heeft aanzienlijk gezag op basis van de Opiumwet, waardoor het essentieel is dat burgers volledig op de hoogte zijn van deze wet. Echter, met deze lijst van stoffen ontbreekt het aan heldere informatie. Zelfs aanbieders van deze stoffen hebben moeite met de interpretatie ervan, laat staan de gewone burgers," legt Hollemans uit.

Roep om duidelijkheid en regulering

De nieuwe wet probeert te helpen met de problemen rondom speciale drugs die gemaakt zijn door mensen zelf. Maar Hollemans zegt dat niet zoveel mensen deze drugs gebruiken. Hij denkt dat als we deze drugs verbieden, mensen ze stiekem zullen blijven maken en gebruiken, maar dan illegaal. Hij vindt dat Nederland beter kan laten zien hoe het moet door strengere regels te maken in plaats van alles te verbieden, net zoals met softdrugs gebeurt. Een opvallende observatie in het betoog van Hollemans is de vergelijking met de problemen rondom alcohol. "De schade veroorzaakt door alcoholgebruik is aanzienlijk groter dan die van de drugs waarop deze nieuwe wet zich richt. Toch wordt er aanzienlijk geïnvesteerd in het verbieden van deze designerdrugs," benadrukt hij.

De campagne, gefinancierd door betrokken ouders Jochem en Merel Janssen via de Tenclub, streeft naar een grondige behandeling van de wet in de Kamer. "Het is cruciaal om kritische vragen te blijven stellen. Het huidige beleid lijkt meer gericht op veiligheid dan op volksgezondheid," voegt Hollemans toe. De voorgestelde wet roept twijfels op bij verschillende instanties, waaronder de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Hun bezorgdheid richt zich op de complexiteit van de voorgestelde lijst, waar zelfs werkzame stoffen in reguliere medicijnen onder het verbod kunnen vallen. Terwijl de overheid streeft naar een drugsvrije samenleving door middel van verboden, pleit deze campagne voor een benadering die zich richt op voorlichting en regulering. Hun strijd tegen de voorgestelde drugswet is gebaseerd op het streven naar een gebalanceerd en effectief drugsbeleid, waarbij bescherming en voorlichting vooropstaan.

Drugscampagne

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie