‘Asielakkoord komt voor Nederland te laat, we hebben een gigantische crisis’
- Nieuws
- ‘Asielakkoord komt voor Nederland te laat, we hebben een gigantische crisis’
Het asielakkoord dat EU-lidstaten afgelopen week sloten, komt te laat om een asielcrisis in Nederland af te wenden. Daarvoor waarschuwt politiek journalist Victor Pak in WNL In de Kantine. "Dit akkoord treedt over drie jaar in werking, maar we hebben op dit moment een gigantische crisis."
Video niet beschikbaar
De Europese lidstaten maakten donderdag na een jarenlange impasse afspraken over het opvangen, terugsturen en verdelen van asielzoekers. Ze moeten nu nog wel overeenstemming bereiken met het Europees Parlement.
Volgens Pak is het "nog maar de vraag" of het akkoord daadwerkelijk zorgt voor verlichting van de Europese asielproblematiek. "De vorige Europese afspraken zijn gedateerd en niemand houdt zich er meer aan, dus het is fijn dat er een akkoord ligt, zodat je elkaar daarop kan wijzen. Maar er zijn nog een hele hoop losse eindjes."
In het akkoord is afgesproken dat asielzoekers worden opgevangen en geregistreerd in het land van aankomst. Als ze recht hebben op asiel, worden ze over de lidstaten verdeeld. "In het oude akkoord was dat ook de afspraak. We kunnen dat nu wel opnieuw met elkaar afspreken, maar je moet wel op de afspraken handhaven", zegt Pak. "Alles wat in Europa wordt afgesproken, valt of staat of landen zich aan afspraken houden."
Veel landen houden zich op dit moment niet aan de asielafspraken, zegt de politiek journalist. 'In Nederland zien we de ellende daarvan. Als de voorspelling uitkomt dat er dit jaar 70.000 mensen naar Nederland komen, dan zitten we opnieuw met een tekort aan opvangplekken." Het nieuwe akkoord moet soelaas bieden, maar treedt pas over drie jaar in werking. "Het gaat opnieuw knellen en voor Nederland komt dit akkoord te laat."
Ondertussen keurt Nederland wel de meeste asielverzoeken goed ten opzichte van nabijgelegen landen als Duitsland en Frankrijk, zegt Pak. "We hebben al eens een provincie gepolderd, maar als je jaar op jaar zo doorgaat, wordt het erg lastig. De Nederlandse politiek moet zichzelf de vraag stellen: wat willen we met migratie en hoe ziet dat eruit? Als daar geen antwoorden op komen, blijf je blind varen."
Tunesië
In de hoop de asielstroom in te dammen, reist premier Mark Rutte zondag samen met premier van Italië Giorgia Meloni en voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen af naar Tunesië om te praten over een asieldeal met dat land. De EU wil voorkomen dat asielzoekers in gammele bootjes de oversteek maken naar landen in Europa, zoals Italië.
"Het is betekenisvol dat de voorzitter van de Europese Commissie meegaat", zegt Pak. "Brussel wil meer samenwerking met landen als Tunesië om de migratiestromen tegen te gaan. Dat zit nog niet verwerkt in de nieuwe asieldeal en toont meteen één van de losse eindjes."
Pak denkt dat Brussel inzet op de komst van opvangcentra in Tunesië. "Zo wordt de route over de Middellandse Zee afgesloten."
In de Kantine
Maatschappelijke kwesties, debat én sport: de ideale zaterdagmiddagmix, live vanuit Rotterdam van 17.00 tot 19.00 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Fidan Ekiz en Wieger Hemmer.