Politiek
BNNVARA

Dave Ensberg: 'De emancipatie van de mens is nooit af'

foto: Pinterestfoto: Pinterest
  1. Nieuwschevron right
  2. Dave Ensberg: 'De emancipatie van de mens is nooit af'

De Nederlandse democratie kent een lange historie van ontwikkeling, voorspoed en tegenslagen. Genoeg reden voor De Nieuws BV om in Het Museum van de Democratie een collectie te verzamelen die deze geschiedenis vertelt. In deze tweede aflevering zet directeur van Jantje Beton, Dave Ensberg-Kleijkers, een museumstuk bij dat hem ook persoonlijk raakt.

Video niet beschikbaar

Dave Ensberg-Kleijkers voegt de afschaffing van de slavernij toe aan de collectie van het museum van de democratie. De afschaffing is een belangrijke ontwikkeling van de democratie zoals we die nu kennen. Voor Ensberg-Kleijkers heeft deze gebeurtenis extra betekenis.

Ensberg-Kleijkers: "Door mijn aderen stroomt zowel het bloed van slaven, als dat van slavenhouders." Om te kijken hoe deze gebeurtenis heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van onze democratie, gaan we terug naar 1 juli 1863.

De afschaffing

Woensdag 1 juli 1863 werd de slavernij officieel afgeschaft in Suriname en op de Antillen. Nederland was daarmee een van de laatste Europese landen die de afschaffing realiseerde. Hoewel dit een feestelijke dag was voor veel tot slaaf gemaakten, betekende dit niet dat zij ook daadwerkelijk vrij waren.

In de praktijk moesten de vrije slaven nog 10 jaar doorwerken onder staatstoezicht. Een van de redenen waarom Nederland zo laat de afschaffing doorvoerde, was dat de Tweede Kamer lang heeft nagedacht over de manier waarop de slaveneigenaren gecompenseerd konden worden.

Uiteindelijk kregen de slavenhandelaren 300 gulden per slaaf van de staat, ter compensatie van de afgenomen goederen.

Quote

De democratie is er voor iedereen, ongeacht je huidskleur en waar je vandaan komt

Dave Ensberg-Kleijkers

De afschaffing van de slavernij was "het moment dat heel veel rijksgenoten formeel onderdanen werden van het koninkrijk der Nederlanden", aldus Ensberg-Kleijkers. "Op dat moment is de democratie pas echt een begin gaan maken van wat die nu is."

Erfenis van de slavernij

Hoewel de slavernij al meer dan 150 jaar geleden is afgeschaft, merkt Dave Ensberg-Kleijkers nog altijd de erfenis van deze periode. "Als zwarte Nederlander, wordt je nog altijd aangesproken als zwarte Nederlander en niet op de positieve manier." Volgens Ensberg-Kleijkers is dat het gevolg van een gecultiveerd systeem, dat je niet zo maar afschaft.

Om een meer inclusieve democratie te realiseren is het volgens Dave belangrijk de gezamenlijke geschiedenis beter te leren kennen: "De democratie is er voor iedereen, ongeacht je huidskleur en waar je vandaan komt."

Democratische toekomst

Hoewel de erfenis dus nog voelbaar is, blijft Ensberg-Kleijkers optimistisch over de democratische toekomst: "Menselijke waarden zijn universeel en wij zullen nooit meer kiezen voor slavernij, maar zullen altijd kiezen voor gelijkwaardigheid, rechtvaardigheid en menswaardigheid. Dat is onze toekomst en dat is ook het Nederland waar ik trots op ben."

Het Museum van de Democratie met Dave Ensberg-Kleijkers

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie