Binnen de Marokko-deal worden toch gewortelde Marokkanen uit Nederland teruggestuurd
- Nieuws
- Binnen de Marokko-deal worden toch gewortelde Marokkanen uit Nederland teruggestuurd
Premier Rutte praat in Marokko over het terugnemen van afgewezen asielzoekers door het land. Begin deze maand bleek dat een deal die in 2021 werd gesloten met Marokko nog tot weinig uitzettingen van deze Marokkaanse asielzoekers heeft geleid. Wel zijn er tientallen hier gewortelde Marokkanen naar Marokko gestuurd. Correspondent Samira Jadir sprak erover in Nieuws en Co.
Video niet beschikbaar
"De teruggestuurde Marokkanen bestaan uit een groep mensen die zijn opgegroeid in Nederland. Zij hebben nooit een Nederlandse nationaliteit gehad, maar wel een verblijfsvergunning. Een deel is de verblijfsvergunning verloren door een strafblad. Eén van hen is Mohammed uit Den Bosch. Mohammed heeft drieënveertig jaar in Nederland gewoond en is in maart het land uitgestuurd. Hij woont nu in een kamer in Tanger, die hij met hulp van zijn broer financiert. Mohammed is radeloos en ziet de toekomst somber in omdat zijn hele familie in Nederland woont", vertelt Jadir.
Teruggestuurde Marokkanen worden niet altijd opgevangen in Marokko
"In 2021 is er afgesproken om afgewezen asielzoekers terug te nemen. Tegelijkertijd worstelt Nederland een langere tijd met een groep Marokkanen, kinderen van gastarbeiders, die strafbare feiten plegen. Het kan gaan om meerdere diefstallen of zware misdrijven. De Marokkanen die geen Nederlandse nationaliteit hebben aangevraagd worden dan teruggestuurd naar Marokko. Deze groep Marokkanen kampen vaak op jonge leeftijd met psychische problemen en verslavingen. Daarnaast zijn er anderen die simpelweg de noodzaak niet inzagen voor het aanvragen van een Nederlandse nationaliteit en nu teruggestuurd worden", legt de correspondent uit.
"De teruggestuurde Marokkanen worden niet altijd opgevangen in Marokko. De Dienst Terugkeer en Vertrek krijgt het niet voor elkaar om de reisdocumenten voor iedereen volledig te maken. Marokko laat alleen mensen binnen die kunnen vaststellen dat ze in Marokko zijn geboren om andere asielzoekers buiten te houden. Door een gebrek aan persoonsinformatie lukt het niet altijd om de geboorteplaats te determineren", aldus Marokko-correspondent Samira Jadir.
Marokko-deal
Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!
Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.