Politiek
PowNed

Demissionair staatssecretaris Dilan Yeşilgöz-Zegerius: 'Ik wil alles, behalve op de winkel passen!'

foto: PowNedfoto: PowNed
  1. Nieuwschevron right
  2. Demissionair staatssecretaris Dilan Yeşilgöz-Zegerius: 'Ik wil alles, behalve op de winkel passen!'

Dilan Yeşilgöz-Zegerius was jarenlang gemeenteraadslid in Amsterdam voor de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie. Eind maart 2017 maakte ze de overstap naar het Binnenhof en werd Tweede Kamerlid. Toen haar partijgenoot Bas van 't Wout in mei van dit jaar zijn werk neerlegde, beëdigde de majesteit haar tot demissionair staatssecretaris voor Economische Zaken en Klimaat. Nu staat ze voor de deur van Rutger Castrium. Ze praten over de energiecrisis, de macht van Poetin en haar politieke ambities.

Excellentie voor de deur van Rutger

Video niet beschikbaar

Op de winkel passen

Eind mei meldde minister van Economische Zaken en Klimaat Bas van 't Wout zich ziek. Stef Blok volgde hem op en Dilan Yeşilgöz-Zegerius nam de Energie en Klimaat-portefeuille van haar partijgenoot over. "De aanleiding was heel rot, maar het is natuurlijk wel een grote verantwoordelijkheid. Toen maakte ik nog de grap op het ministerie: 'Mijn benoeming is zolang de formatie duurt, ergens tussen de twee maanden en drie jaar. Haha.' Ik dacht dat het niet zo lang zou duren. Maar ik heb wel vanaf de eerste dag gezegd: 'Ik wil alles, behalve op de winkel passen!' Dus ik wil kijken wat ik binnen mijn demissionaire status kan en moet doen."

Demissionair staatssecretaris Dilan Yeşilgöz-Zegerius (10 oktober 2021) - De Nacht van Rutger

Belerend vingertje voor het klimaat

De VVD was jarenlang de vroem-vroempartij, maar nu twee VVD-bewindspersonen op het ministerie van Economische Zaken en Klimaat zitten, vliegen de miljarden euro's voor het klimaat je om de oren. "Het is niet altijd echt een kernding van ons geweest. Ik vind trouwens klimaat één van de meest liberale onderwerpen, ik vind ook dat wij dat wel meer mogen claimen. Het gaat echt over hoe laat je de wereld achter voor de generaties na ons, verantwoordelijkheid nemen. Als je naar het pakket kijkt, vind ik het een heel liberaal pakket. We gaan mensen thuis, MKB'ers, bedrijven helpen in verduurzaming, we gaan ze tegemoet komen in de kosten. Maar dat doen wel op een manier dat we de belastingen niet voor je verhogen en je ook niet met een belerend vingertje gaan vertellen wat je allemaal niet meer mag."

In de greep van Poetin

De gas- en olieprijzen stijgen en de energierekening van een gemiddeld huishouden stijgt komend jaar met mogelijk 900 euro. Werk aan de winkel voor het demissionaire kabinet dus. "De stijging van de gasprijs heeft te maken met verschillende factoren; door aantrekkende economieën, corona, onderhoud aan gasleidingen. En als je kijkt hoe de afhankelijkheden zijn (gaslevering door grootmachten zoals Rusland), dan zijn wij behoorlijk afhankelijk van Poetin, van gas. Dat is één van de redenen waarom je ook hoopt, naast CO2-reductie behalen, dat we ook hernieuwbare energie op onze eigen manier kunnen opwekken. Dat ben je minder afhankelijk. En het onderbouwt mijn stelling, je moet variatie hebben. Alleen maakt gas maakt je per definitie afhankelijk van één bron."

Wie in Nederland gas zegt, zegt automatisch Groningen. De gaskraan gaat over niet al te lange tijd helemaal dicht. De angst in het Noorden dat, door de hoge gasprijs, de kraan toch weer opengaat is volgens de demissionaire staatssecretaris niet nodig. "We zijn gestopt voor de veiligheid en we gaan daar niet mee beginnen. Alleen in een zeer uitzonderlijke noodsituatie zou je dat eventueel kunnen doen, maar dan heb je het echt over winters die we in Nederland niet hebben volgens mij, ik zou het niet eens weten wanneer die ooit zijn geweest."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie