VVD-Kamerlid Yesilgöz: optreden bij antisemitische uitingen pro-Palestina demonstraties
- Nieuws
- VVD-Kamerlid Yesilgöz: optreden bij antisemitische uitingen pro-Palestina demonstraties
Tegen antisemitische uitingen bij pro-Palestijnse demonstraties naar aanleiding van het geweld tussen Hamas en Israël, dient voortaan direct worden opgetreden als het ligt aan Dilan Yezilgöz. Het VVD-Kamerlid gaat hier dan ook op aandringen bij minister Grapperhaus. "Als je dit conflict aangrijpt om onversneden jodenhaat te uiten, moet ingegrepen kunnen worden", stelt ze in 1 op 1.
Video niet beschikbaar
Daarmee doelt ze vooral op antisemitische leuzen tijdens deze protesten naar aanleiding van het opgelaaide geweld tussen Israël en de Hamas vanaf de Gazatrook. En daarmee wordt een ontoelaatbare grens overschreden. "Als je dit conflict aangrijpt om met onversneden Jodenhaat te komen, moet ingegrepen kunnen worden. Als je antisemitisme toelaat en bagatelliseert, zeg je tegen iedereen die voor vrijheid staat: je zoekt het maar even zelf uit."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Taliban-vlag
Het Amsterdamse VVD-Kamerlid wil van minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid ook tekst en uitleg over onder meer een oproep tijdens een van deze demonstraties tot verkrachting van Joodse dochters in Londen, het tonen van een Talibanvlag plus oproepen tot het oprichten van een kalifaat. Morgen tijdens het Vragenuurtje gaat ze deze incidenten aankaarten bij de minister.
Op de vraag van Sven Kockelmann of dergelijke demonstraties dan verboden moeten worden, stelt ze dat ze dat een brug te ver vindt. "Iedereen heeft recht op demonstratie, maar op het moment dat er een Talibanvlag wordt getoond, dan moet er ingegrepen worden."
Influencers
Het conflict tussen Israël en Hamas speelt al decennialang. Maar nieuw is dat steeds meer Nederlanders zich volop mengen in de discussie over het conflict, zo blijkt uit door RTL Nieuws opgetekend onderzoek van de aan de Universiteit Utrecht verbonden docent Peter Malcontent. Met als blikvangers in dit debat influencers op socialel media die steeds vaker openlijk de Palestijnen ondersteunen.
Volgens historicus Malcontent komt dat deels omdat ons land een fors groeiend aantal Nederlanders telt met een niet-westerse migratieachtergrond. Deze groep voelen zich vaak op cultureel, ideologisch of religieus vlak verbonden met de Palestijnen. Daarnaast hebben steeds meer mensen moeite om het geweld van Israël goed te praten. Daarboven wordt de discussie verscherpt door de beeldvorming in de media. Van beide kanten worden weliswaar raketten op elkaar afgevuurd maar beelden van onschuldige Palestijnse burgerslachtoffers op 3000 kilometer afstand maken nu eenmaal veel indruk bij mensen, meent Malcontent.
Conflict niet importeren naar Nederland
Op een paar incidenten na, liep het gelukkig nergens echt uit de hand het afgelopen weekend het de pro-palestijnse demonstraties. Tegelijkertijd maakt een deel van de Joodse gemeenschap in Nederland zich grote zorgen. En dan vooral zorgen dat de spanningen rondom het conflict tussen Israël en de Palestijnse gebieden overslaan naar ons land. Yezilgöz signaleert een grote polarisatie op dit vlak. "Laten we dit conflict uit het Midden-Oosten alsjeblieft niet importeren naar Nederland".
Vorig jaar lanceerde Yezilgöz samen met Gert-Jan Segers van de ChristenUnie een initiatiefnota om antisemitisme aan te pakken in ons land. Onder meer met het instellen van een nationale coördinator antisemitisme.
Maffia
Yezilgöz maakt zich sowieso grote zorgen over de polarisatie van het publieke debat in ons land. Met als uitwassen van dit toegenomen 'wij-zij-denken' de bedreigingen en scheldkanonnades aan het adres van mensen met een onwelgevallige mening die aan de orde van de dag zijn en welig tieren op de sociale media.
Ook krijgt deze polarisatie ruim baan in de Tweede Kamer, zo registreert Yezilgöz. "De afgelopen weken heb ik termen als 'maffia' en 'dictatuur' gehoord uit de monden van sommige Kamerleden. Waar ben je dan mee bezig?"
Alarmerend aspect aan deze polarisatie is het toenemende geweld tegen journalisten, volgens Yezilgöz. Als het aan haar ligt wordt er dan ook nu écht werk gemaakt door Den Haag van een meldpunt voor geweld tegen journalisten. Tevens wil ze zich sterk maken voor het extra hard bestraffen van geweldsdelicten tegen de pers.
Voor Yezilgöz zijn dreigementen waarbij je persoonlijke vrijheid direct onder vuur komt te liggen geen ver-van-haar-bed-show. Yezilgöz is in Ankara geboren en van Turks-Koerdische afkomst. Op haar zevende kwam zij in 1984 met haar moeder en zusje naar Nederland, nadat haar Turks-Koerdische vader drie jaar eerder als politiek vluchteling uit Turkije was gevlucht vanwege onder meer zijn vakbondsactiviteiten.
Nederturkse opiniemakers
Net als veel andere bekende Nederturkse opiniemakers - zoals NRC Handelsblad-columniste Aylin Bilic en Volkskrant-columnist Erdal Balci en tv-presentatrice Fidan Ekiz - weet Yezilgöz dan ook maar al te goed hoe het is om te worden aangesproken op je roots zodra je zodra je kritische uitlatingen doet over de Turkse gemeenschap in ons land. Want dan treedt vaak het volgende mechanisme in werking: voordat je het weet word je publiekelijk in de hoek gezet als 'verrader' van de Turkse belangen door andere Nederturken, vaak aangemoedigd door het regime van Erdogan.
Yezilgöz heeft maling aan deze boosaardige boodschappen, die haar vaak bereiken via de sociale media. "Ik zie mezelf als Nederlander, Amsterdammer en Ajacied. Een deel van de Turkse gemeenschap neemt mij dat kwalijk."
VVD-Kamerlid Yeşilgöz: ingrijpen bij antisemitische uitingen pro-Palestina demonstraties
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.