Microdosing van psychedelische drugs: werkt dat?
- Nieuws
- Microdosing van psychedelische drugs: werkt dat?
Kan het kwaad om regelmatig kleine hoeveelheden hallucinerende middelen te gebruiken? Actrice en presentatrice Katja Schuurman berichtte op Instagram dat het haar goed doet. Maar verslavingszorginstanties zoals Jellinek zijn er niet blij mee, en volgens hen brengt het de gezondheid van mensen in gevaar. Bovendien, wat voor de één werkt, werkt niet automatisch ook voor de ander, geven Jacqueline Krouwel, preventiemedewerker bij Jellinek, en Katja Schuurman aan in De Nieuws BV.
Video niet beschikbaar
Op Instagram plaatste Katja Schuurman een video waarin zij aangeeft dat microdosing met psilocybine uit truffels voor haar goed werkt. Dat betekent dat ze alleen een kleine hoeveelheid van het middel inneemt, dat bij een inname van een grote hoeveelheid hallucinerend werkt. "Als je het op een juiste manier gebruikt, kan het positieve effecten hebben op jouw mentale welzijn", zegt Schuurman. "Dat vertel ik vanuit mijn persoonlijke ervaring." De video die Schuurman hierover online zette, heeft zij inmiddels verwijderd. In deze post legt ze uit waarom.
Op de video van Katja Schuurman kwamen veel reacties, waaronder van het AD. De krant kopte 'Katja Schuurman onder vuur: Gevaarlijk om psychedelische truffels zó te promoten'. "Dat is niet verrassend, want bij koppen is het tegenwoordig belangrijk dat ze sensationeel zijn en vaak dus tendentieus", aldus Schuurman. "Dit is een uitspraak van een instantie. En waar ik mee wil beginnen is dat ik de organisaties zoals Jellinek volledig snap. Die zijn juist in het leven geroepen om te waarschuwen voor de gevaren van drugs en plantmedicijnen. En dat is ook ontzettend belangrijk."
Kunnen kleine hoeveelheden kwaad?
"Wij zien dit als een commerciële promotie van een middel waarvan we nu nog helemaal niet wetenschappelijk kunnen vaststellen dat het echt werkt", aldus Jacqueline Krouwel, preventiemedewerker bij Jellinek. "Zo kan het ook gebeuren dat, met een half miljoen volgers, dat een meisje van 16 die niet lekker in haar vel zit, tegen Katja opkijkt en dit ziet, via een link bij een website komt en denkt, 'dan moet ik dit ook maar doen'. Ik heb veel liever dat ze dan naar de dokter gaat of iemand die dichtbij haar staat en dat we dat promoten."
Maar: kleine hoeveelheden, hoeveel kan dat kwaad? "Dat hoeft niet per se heel veel kwaad te kunnen", zegt Krouwel. "Maar ik blijf erbij: wat is überhaupt de reden dat je hier naartoe gaat? Het kan zijn dat er een onderliggend iets anders aan de hand is. Het is ook een ongereguleerd product. Je kunt helemaal nog niet testen hoeveel erin zit. Je weet niet precies wat je koopt. Het hoeft niet te betekenen dat het kwaad kan, het is alleen voor nu te vroeg om iedereen hierop te attenderen."
Werkt niet voor iedereen
Krouwel vervolgt dat als je vervolgens met veel mensen deelt wat jouw persoonlijke ervaring is, "dat er ook kwetsbare mensen zijn die het bekijken, die het ook willen proberen. En wat voor de één werkt, werkt niet voor de ander." Schuurman onderschrijft precies wat Krouwel zegt: omdat het voor haar werkt, wil dat niet zeggen dat dat voor iedereen zo is.
De werking van psychedelica op psychische gesteldheid wordt door Jellinek nauwlettend in de gaten gehouden, zegt Krouwel. "Daar wordt steeds meer onderzoek naar gedaan."