Politiek
KRO-NCRV

Hoe kunnen politici toegankelijker worden? 'Vertrouwen komt te voet en gaat te paard'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe kunnen politici toegankelijker worden? 'Vertrouwen komt te voet en gaat te paard'

Het nieuwe kabinet zegt meer naar burgers te willen gaan luisteren en het volk centraal te willen stellen. Tegelijkertijd is het wantrouwen in de overheid de afgelopen jaren groter geworden. Hoe kunnen politici toegankelijker worden? Tanja Jadnanansing, voormalig PvdA-politicus en huidig stadsdeelvoorzitter van Amsterdam-Zuidoost, geeft tips bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

Volgens Jadnanansing is het "eigenlijk heel simpel" om toegankelijker te zijn als politicus. Dat doe je namelijk door "naar de mensen" toe te gaan. "Het zal je verbazen hoe in de praktijk mensen dat gewoon nog steeds vergeten", aldus Jadnanansing. Bovendien zit daar alle kennis. "Politici zijn gevraagd vanwege hun wijsheid, maar de wijsheid van de gemeenschap wordt dan niet meegenomen."

'Ga luisteren'

Jadnanansing benadrukt dat politici en bestuurders niet moeten denken dat burgers wel naar hen toe komen. "Daar waar de mensen al zijn, waar ze zelf dingen organiseren, sluit daarbij aan. Ga luisteren", zegt de oud-politicus. "Vertrouwen komt te voet en gaat te paard."

Vaste route

De stadsdeelvoorzitter heeft ook geen vaste route van plekken waar ze langsgaat in een week. "Ik gebruik altijd het verrassingselement. Je weet nooit waar ik ga opduiken", zegt Jadnanansing. De ene keer staat ze bij een school, de andere keer weer ergens anders. Op die manier spreekt Jadnanansing heel veel verschillende inwoners van haar stadsdeel.

Andere boeg

Toen Jadnanansing een vrouwenbijeenkomst wilde organiseren, liep ze tegen wat obstakels aan. Door hoe het georganiseerd werd, kwamen de uitgenodigde vrouwen namelijk niet aan het woord. Jadnanansing gooide het over een andere boeg. "We hebben het gefaciliteerd, maar de vrouwen hebben het nu georganiseerd. Dan zie je een heel andere dynamiek, wat heel leerzaam was."

'Verplaats je in anderen'

Maatwerk is de sleutel tot succes volgens Jadnanansing. "Probeer als overheid je eens te verplaatsen in anderen", stelt de stadsdeelvoorzitter. Daarom stelt Jadnanansing voor dat politici "bloedeerlijk" zijn tegen burgers, ook wanneer ze iets niét kunnen waarmaken. "Ik pak de regie, maar doe het wel samen met hen. En dan krijg je trouwens veel betere ideeën, voorbeelden en uitvoeringen dan ik ooit zelf zou hebben."

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie