Politiek
KRO-NCRV

De Britse verkiezingen: 'Winst voor Labour of vette afstraffing van Tories?'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De Britse verkiezingen: 'Winst voor Labour of vette afstraffing van Tories?'

De Britten gaan vandaag naar de stembus om een nieuwe regering te kiezen. Naar verwachting zal de regerende Conservatieve partij na veertien jaar een grote nederlaag lijden, maar hoe komt dat en wat zijn de gevolgen voor de Britse politiek?", zegt Lia van Bekhoven, Correspondent Verenigd Koninkrijk bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

Volgens de peilingen gaat president Sunak en zijn partij een grote nederlaag tegemoet en The Times stelt dat de overwinning voor de Labour Party, de grootste sinds tijden zal zijn. "De peiling lopen altijd uiteen, maar 99 procent van de polls stellen dat de Labour Partij zal winnen. De grootste overwinning voor hen in tweehonderd jaar", vertelt Van Bekhoven.

Volgens de correspondent wordt er geschat dat de partij 400 van de 650 kamerleden binnenhaalt. "Dat is gigantisch! Voor de conservatieven ligt de schatting maar rond de honderd." Volgens Van Bekhoven haalt Labour niet persé meer stemmen binnen dan voorganger Jeremy Corbyn maar zijn de stemmen beter verdeeld.

Hoe werkt het?

Hoe dat stemmen in Groot-Brittannië eraan toe gaat, legt Van Bekhoven uit. Het Britse parlement heeft 650 zetels. Iedere zetel brengt één volksvertegenwoordiger naar het parlement. Wanneer je bij die 650 zetels één keer op de eerste plaats komt en 649 keer op de tweede plaats, heb je maar één zetel.

Dus als je op de tweede partij staat die tweede wordt of derde wordt, tellen jouw stemmen niet. Dat is het geval met bijna 70 procent van de Britse kiezers. "Het hele systeem werkt tegen alles wat een kleine partij is, dat doet voor spek en bonen mee", zegt Van Bekhoven.

Afstraffing van de Tories

"Een vette afstraffing van de Tories of heeft Labour een nieuw verhaal?", stelt Hoofdredaccteur EW en Spraakmaker Hella Hueck. "Ik heb het idee dat het het eerste is." Volgens Hueck moet, na de Brexit, de politiek in het Verenigd Koninkrijk zichzelf opnieuw uitvinden. De conservatieve partij, ook wel bekend als The Tories, regeerde de afgelopen veertien jaar.

"Zij zullen vannacht hun wonden moeten gaan likken. De kiezers willen na deze jaren van hen af", zegt Van Bekhoven. De president Rishi Sunak werd de afgelopen periode geplaagd door schandalen. "Er zijn geen nieuwe ideeën, de partij is uitgeput", zegt Van Bekhoven. "Er komen steeds geen antwoorden op vraagstukken over bestaanszekerheid, migratie, cultuur en oorlog. Geen zaken waar de Britse kiezer in eerste instantie mee bezig is."

Wint Labour of verliest Conservatief?

De Labour partij lijkt steeds meer een conservatieve partij: "Erg pragmatisch en niet meer met ideologieën", noemt Van Bekhoven het. "Niemand is verliefd op ze, maar men lijkt de conservatieve spuugzat." Van Bekhoven stelt dat Labour niet wint, maar de Conservatieve verliezen. Een groot voorbeeld waarom de conservatieve zo gehaat worden is door chaos, schandalen en wanbeleid.

Volgens de Verenigd Koninkrijk correspondent is er al jaren lang chaos in het land, van de vijf premiers in negen jaar tijd heeft geen enkel deze chaos kunnen verkleinen. "Iedere premier beloofde herstel, maar wat niet hielp is dat de leiders gekozen werden door ruim honderdduizend leden van de Conservatieve Partij." Hierdoor zit het volgens Bekhoven erg verweven in het Britse systeem.

"Boris Johnson was destijds de enige politieke ster in het land, hij kon de mensen aan het lachen maken maar zorgde er ook voor dat mensen luisterde en geïnteresseerd waren", hierdoor werd de oud-premier destijds lang vergoelijkt. "Al is hij bij kiezers niet populair door alle schandalen, heeft een groot deel van de Conservatieve Partij toch een zwak voor hem."

Keir Starmer: 'Een Ford Cortina'

Partijleider Keir Starmer werd door media omschreven als een Ford Cortina, "Een betrouwbare auto. Technisch prima, maar een beetje saai." Hueck stemt hier lachend mee in. "Er komt verandering, maar geen radicale en niets te snel. Labour wil geen grote leningen sluiten maar gaat alles langzaam aanpakken", zegt Van Bekhoven. "Alleen wanneer de economie groeit, dat kan dus wel een tijd gaan duren."

Gewone mensen

Voor het eerst zal deze regering een regering zijn die bestaat uit mensen die voor een groot deel staatsonderwijs genoten hebben. "Die niet uit de Britse elite komen en geen baan in de schoot geworpen hebben gekregen", zegt Van Bekhoven. "Dit wordt een kabinet en een regering dat zal bestaan uit meer gewone mensen, waar Britten zich mee kunnen identificeren." Of het voldoende is om de chaos tegen te gaan, dat denkt Van Bekhoven niet. Wanneer de Labour Partij er niet in slaagt om de levensstandaard te verbeteren, is kans dat het Verenigd koninkrijk eenzelfde ruk naar rechts maakt als elders in Europa zeer groots, volgens Van Bekhoven.

Mister Brexit

Nigel Farage was een tijdje uit beeld, maar is weer terug. "Hij zal geen invloed hebben op de Britse politiek, maar het is zoals een lastige mug. Hij is heel klein, maar je kan 'm niet negeren", zegt Van Bekhoven. Toch gaat Farage met tientallen geïnteresseerde nieuwe Labourkamerleden een grote campagne voeren om het stelsel te veranderen, volgens Van Bekhoven zou daar best eens oor naar kunnen zijn. "Nu wordt twee derde van de stemmen namelijk niet geteld", stelt Van Bekhoven.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Bungeejumpen voor stemmen

Geen ster in de politiek, maar wel in campagne voeren. Zo kan er verwezen worden naar Edward Davey van de Liberal Democrats. Hij maakt video's waarbij hij watersport en bungeejumpt terwijl hij zijn slogan "Doe iets dat je nog nooit gedaan hebt, stem Liberal Democrats" roept. "Als je maar een derde partij bent en je wilt publiciteit, dan moet je dit soort stunten opvoeren", zegt de correspondent. "Hij had een boodschap achter iedere stunt, daardoor zitten ze toch ook in de lift vandaag."

Het systeem hiermee doorbreken, zal volgens Van Bekhoven echter niet gebeuren, door de verwevenheid van het oude systeem. "Het risico dat jouw partij verliest, is te groot. Dus dat doen mensen niet. Van Bekhoven voorspelt dat Labour gaat regeren met een meerderheid van 200 zetels.

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie