Politiek
WNL

Nederlandse rol in ruimtevaart steeds marginaler door gebrek aan investeringen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nederlandse rol in ruimtevaart steeds marginaler door gebrek aan investeringen

De Europese ruimtevaartindustrie moet onafhankelijker worden. Daarvoor pleit ruimtevaarder André Kuipers in Sven op 1. "We beseffen dat we onze eigen boontjes moeten doppen als we zelf mensen naar de ruimte willen sturen." Het Nederlandse regeerprogramma biedt alleen niet veel hoop.

De lancering van de eerste Europese Ariane 6-raket verliep in juli vlekkeloos, wat een welkome opsteker was voor het Europese ruimteprogramma. De voorganger, de Ariane 5, ging na 27 jaar en 117 lanceringen met pensioen, maar de opvolger liep jarenlange vertraging op.

Doordat een andere Europese raket, de Vega-C, na een ongeluk onbruikbaar was, kon Europa opeens niet meer zelfstandig satellieten en sondes lanceren. Deze tegenslagen zorgden ervoor dat Europa in 2023 slechts drie raketten de ruimte instuurde, terwijl dat gemiddeld tien per jaar zijn. Meerdere missies van ESA, de Europese ruimtevaartorganisatie, werden gedaan met een raket van het Amerikaanse SpaceX van Elon Musk.

Kuipers pleit voor meer Europese onafhankelijkheid, zodat ook vanaf ons continent weer regelmatig satellieten de ruimte in worden geschoten. "We hebben inmiddels eigen satellieten voor onze luchtmacht. Dat zijn belangrijke ontwikkelingen, waardoor onafhankelijkheid een steeds grotere rol speelt", vertelt Kuipers. "We zijn goed in wetenschap en techniek, maar willen onafhankelijk zijn om zelf alles naar de ruimte te kunnen brengen."

André Kuipers (ruimtevaarder): 'Europese ruimtevaart moet onafhankelijker worden, maar Nederland investeert te weinig' (26 september 2024) - Sven op 1

Regeerprogramma

Ruimtevaart wordt alleen helemaal niet besproken in het regeerprogramma. Er zijn grote investeringsverschillen met buurlanden. "Een Nederlander betaalt 10 euro per jaar dat wordt besteed aan de ruimtevaart. In België is dat al 20 euro", zegt Kuipers.

Nederland speelt een belangrijke rol in de ruimtevaartindustrie, maar heeft er dus weinig geld voor over. "Dit krijgen we terug als een boemerang. Hoe meer je erin stopt, hoe meer je eruit krijgt. De ESA verzamelt geld van verschillende lidstaten, wat wij terugkrijgen voor opdrachten in de industrie."

Het is voor de Nederlandse ruimtevaartindustrie dus van groot belang om te blijven investeren. "Dat is belangrijk voor technologische ontwikkelingen, voor wetenschappelijke instituten, maar bijvoorbeeld ook voor dataverzameling. Als wij minder investeren, heeft dat grote consequenties. We hebben veel kennis in Nederland, dat wil je behouden."

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Gerelateerde podcast

Sven op 1

Sven op 1

Ster advertentie
Ster advertentie