Historische 24-uurs staking voor betere cao jeugdzorg
- Nieuws
- Historische 24-uurs staking voor betere cao jeugdzorg
In Den Haag wordt vandaag 24 uur lang geprotesteerd tegen de werkdruk, lange wachtlijsten en voor een betere cao in de jeugdzorg. In Vroeg! vertelt NRC-redacteur Anne-Martijn van der Kaaden over de staat van de Nederlandse jeugdzorg.
Video niet beschikbaar
“Als je wilt begrijpen waarom er vandaag gestaakt wordt, moet je terug naar 2015”, legt Van der Kaaden uit. Dat was het jaar van de decentralisatie van de jeugdzorg. Vanaf toen waren de gemeenten verantwoordelijk voor de jeugdzorg, in plaats van de landelijke overheid.
De gedachte achter deze decentralisatie was dat gemeenten hun inwoners beter zouden kennen en dus betere zorg zouden kunnen leveren dan de landelijke overheid. Van der Kaaden blikt terug op 2015: “Dat was een hele mooie gedachte en de gemeenten waren welwillend. Maar als je terugblikt, is dat naïef geweest. In plaats van meer en goedkopere zorg, werd de zorg alleen maar duurder en ontstonden er lange wachtlijsten.” Hierdoor heeft een groot deel van de gemeenten er extra financiële zorgen bijgekregen. Dit raakt ook inwoners die niet met jeugdzorg te maken hebben: “Iedereen heeft last van die tekorten. Als de gemeente daardoor moet bezuinigen, gaat dat ten koste van de bibliotheek, het zwembad, enzovoort”, verklaart Van der Kaaden.
1 op de 3 medewerkers in de jeugdzorg ervaart zeer hoge werkdruk.
De jeugdzorg in Nederland is erg groot. Van der Kaaden deelt het op in drie onderdelen: jeugdhulp voor moeilijk opvoedbare kinderen, jeugdbescherming voor jongeren waarvan de rechter heeft besloten dat deze bescherming nodig hebben, en de jeugdreclassering voor jongeren met een veroordeling.
Van der Kaaden legt uit dat de stap naar het Malieveld voor medewerkers in de jeugdzorg extra groot is: “Elk moment dat zij op het Malieveld staan, kunnen zij niet voor de jongeren zorgen.” Een vorige demonstratie, drie jaar geleden, was de eerste in de geschiedenis van de Nederlandse jeugdzorg. Toen waren het vooral de medewerkers die demonstreerde, vandaag zijn ook wethouders en jongeren zelf verwacht.
De jeugdzorg heeft sindsdien niet stilgelegen. De instellingen en gemeenten werken al jaren aan verbetering. Weer terug gaan naar hoe het was - toen het Rijk alle kosten van de jeugdzorg voor zich nam - zal niet helpen, denkt Van der Kaaden: “Deze sector heeft zoveel onrust ervaren; elke paar jaar moet het weer anders. Er moet eerst vooral rust komen. Dat betekent in dit geval vooral: duidelijkheid over het geld.”
15-03 Staking en protest in de Nederlandse jeugdzorg - Vroeg!
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.