Vlaams Belang tóch niet de grootste in België: 'Het is een overwinningsnederlaag'
- Nieuws
- Vlaams Belang tóch niet de grootste in België: 'Het is een overwinningsnederlaag'
De Belgen moesten gisteren naar de stembus en daar kwam een verrassende winnaar uit: de Vlaamse centrumrechtse partij N-VA. Een domper voor Vlaams Belang, dat de tweede grootste werd. Wat betekenen deze uitslagen voor onze zuiderburen? Correspondent Annelies Bontjes en parlementair journalist Wouter Verschelden deden in De Nieuws BV verslag vanuit Brussel.
Video niet beschikbaar
Dat peilingen geen uitslagen zijn, werd overduidelijk in België. Alles wees erop dat Vlaams Belang, de partij van Tom van Grieken, er met de winst vandoor zou gaan. Maar de Belg bleek toch voor het 'gematigd alternatief op rechts' te kiezen, met een nieuw politiek landschap tot gevolg. Wouter Verschelden: "Het is een overwinningsnederlaag geworden."
Zoals het er nu uitziet krijgt N-VA 32 zetels, Vlaams Belang 31. Nog steeds een stijging van 8 zetels voor Vlaams Belang, maar niet de verwachte zege. Achteraf is het zeker te beargumenteren waarom N-VA de grootste werd volgens Bontjes: "Ze hebben een vlekkeloze campagne gelopen, en dat is volledig aan Bart De Wever toe te schrijven. Hij is dé man van de N-VA. Hij zette zich aan de ene kant af tegen Vlaams Belang en aan de andere kant tegen de regering van premier De Croo. Zo heeft hij van beide kanten kiezers kunnen wegsnoepen."
Cordon sanitaire
Al voor de verkiezingen was er de afspraak onder de partijen om niet samen te werken met Vlaams Belang. Als Vlaams Belang de grootste was geworden had de partij druk kunnen zetten op dit zogenaamde 'cordon sanitaire'. Hierin zie je een parallel met de Nederlandse zusterpartij: de PVV. Deze werd ook jarenlang uitgesloten, maar nu de partij de grootste is geworden blijken liberale partijen als de VVD bereid om naar radicaal-rechts op te schuiven.
In België vermoedt Verschelden dat dit niet direct zal gebeuren: "Er is wiskunde in de politiek, samen hebben zij net de helft van de zetels in het Vlaams parlement, dus een scenario waarbij je een regering kan vormen is uitgesloten."
De sleutel tot het vormen van de regering ligt nu in de handen van Bart de Wever, hij wordt formateur voor de Vlaamse regering. Maar snelle formaties zijn België vreemd, dus kabinet De Wever-I lijkt nog wel even op zich te wachten.