Politiek
EO

Minister Harbers (VVD): 'luxetaks' op drinkwater komt er voorlopig niet

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Minister Harbers (VVD): 'luxetaks' op drinkwater komt er voorlopig niet

Een zogeheten 'luxetaks' op drinkwater waarbij verspilling extra wordt belast, komt er voorlopig niet. Het is één van de maatregelen die wordt onderzocht voor het ministerie om het watertekort aan te pakken, maar "het is nog lang geen politiek voorstel", zegt minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat in Dit is de Dag.

Video niet beschikbaar

Dinsdag meldde het AD dat waterbeheerders de mogelijkheid van een luxetax in opdracht van het kabinet onderzoeken als middel om bij te dragen aan zuiniger watergebruik. Volgens Harbers is die conclusie te voorbarig: "Ik ben ideeën aan het verzamelen door middel van dit onderzoek. Dat wil niet zeggen dat het ook gebeuren. Ik ga per maatregel na: is het een slim idee en kun je er draagvlak voor krijgen? Wat we uiteindelijk gaan doen gaan we met de drinkwaterleidingbedrijven bespreken."

De kosten van drinkwater betaalbaar houden ziet Harbers als één van zijn taken. Toch houdt de minister de deur naar een ‘luxetaks’ open: "In de toekomst zullen we meer moeite moeten doen om aan voldoende drinkwater te komen. Zeker als we meer huizen gaan bouwen. Ik kan niet uitsluiten dat je dat terugziet in de tarieven."

Watercrisis

Het is voor Harbers één van de grootste uitdagingen als minister: door langere perioden van droogte op een andere manier omgaan met water. Vanwege die aanhoudende droogte is het waterpeil in de Rijn deze week gezakt tot bijna het laagste waterpeil ooit. Toch is er geen reden voor paniek, zegt de minister: "Het is stabiel droog. Ook echte deskundigen zeggen: je hoeft nog geen aanvullende maatregelen te nemen."

Bovendien is Nederland bezig met een omslag en dat gaat volgens Harbers niet van de een op andere dag: "Eeuwen lang heeft Nederland zo snel mogelijk water afgevoerd. Nu moeten we de omslag maken om water juist langer vast te houden en dat is hard werken. Je moet dijken verleggen. Beken, rivieren, stromingen, etc. Daar zijn we volop mee bezig."

Dat er sprake is van een watercrisis in Nederland wil Harbers dan ook niet bevestigen. "In Nederland kun je een ramp met water helaas nooit helemaal uitsluiten. Maar we zijn op alle terreinen - Rijkswaterstaat, provincies waterschappen, drinkwaterbedrijven. - bezig om ons daar tegen te wapenen. We hebben onze plannen doorgetrokken naar 2050. En ik vind het iedere dag mijn opgave om te kijken: gaat dat snel genoeg?"

Luister het hele gesprek:

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie