Politiek
EO

Gaat de deal tussen Israël en Hamas het houden? 'Nog veel open eindes'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Gaat de deal tussen Israël en Hamas het houden? 'Nog veel open eindes'

Na 15 maanden oorlog leek woensdag eindelijk een staakt-het-vuren te zijn bereikt tussen Israël en Hamas. Hoe goed is deze deal? De Palestijns-Nederlandse politicoloog Radi Suudi en de joods-Nederlandse Raouf Leeraar van de Israel Allies Foundation zijn allebei blij met de deal, maar zien nog wel veel open eindes, vertellen ze in Dit is de Dag (EO).

Video niet beschikbaar

Volgens het laatste nieuws zou ook Israël akkoord zijn met de deal en komt het Israëlische kabinet morgen bijeen om het goed te keuren. "Er is duidelijk enorme druk uitgevoerd op met name Netanyahu", denkt Suudi.

Leeraar, directeur van de Israel Allies Foundation, denkt dat ook: "Ik denk dat Trump zeker druk heeft gezet om een deal tot stand te laten komen. De afgelopen dagen zagen we dat er nog wel wat onenigheid was binnen het kabinet-Netanyahu. Maar als er morgen gestemd gaat worden, is het slechts nog een formaliteit."

Open eindes

Er is inhoudelijk nog van alles aan te merken op het akkoord, analyseert Suudi. "Er is winst geboekt, maar er zijn heel veel open einden. Essentiële punten zijn nog niet uitgewerkt in de verschillende fases. Misschien moet je gewoon zeggen: alles is beter dan de situatie nu is. Maar het risico daarvan is dat vroeg of laat het vechten op één of andere manier weer wordt hervat."

Een deal sluiten met een terroristische organisatie? Dat kan voor Israël nooit een goede deal zijn, zei Leeraar eerder wel eens. Toch vindt ook hij de deal nodig en deelt hij voor een groot deel de analyse van Suudi: "Ik ben het volledig eens dat er nog veel open eindes zijn. Maar ik hoop en bid dat het daadwerkelijk door mag gaan. Het ziet er veelbelovend uit, maar zoals alles in politiek en oorlog blijft het onvoorspelbaar. Laten we hopen dat zoveel mogelijk mensen vrijkomen."

Belangrijke corridor

Een heikel punt kan zijn dat Israël de Philadelphi-corridor in handen houdt en zich daar nog niet volledig terugtrekt, denkt Suudi. "Dat is natuurlijk heel essentieel. In feite kun je bepalen welke mensen en goederen in en uit gaan. Eén van de grote problemen het afgelopen jaar was dat Israël de vinger op de kraan had van welke hulpgoederen naar binnen kunnen gaan. In feite houden ze dan die macht."

Het is van groot belang dat Israël deze corridor in bezit houdt, reageert Leeraar, die er op wijst dat er via verschillende grensovergangen humanitaire hulpkonvooien binnen zijn gekomen. "Omdat in het verleden bleek dat zowel wapens als terroristen via Rafah naar binnen en buiten zijn gegaan. Dat kan Israël in de eerste fase zeker niet opgeven."

Het is niet goed te voorspellen of de eerste fase goed gaat, denken Leeraar en Suudi. "Het kan op alle punten misgaan, maar als internationale partijen – met name de VS – druk blijven uitoefenen, wordt de eerste fase hopelijk afgesloten en groeit men door naar fase 2", zegt Suudi.

Wil Netanyahu wel een deal?

Mis kan het gaan wanneer toch weer iemand een aanslag pleegt, zegt de politicoloog. "Of omdat Netanyahu, die eigenlijk geen deal wil, iets weet te bedenken waardoor het misgaan en hij tegelijkertijd wel de schuld in de schoenen van de Palestijnen kan schuiven. Maar allerlei scenario’s bedenken, heeft niet zoveel zin."

Ook Leeraar denkt dat Netanyahu in principe geen deal wil. Maar hij vindt het suggestief om te zeggen dat de Israëlische premier elke aanleiding aangrijpt om er onderuit te komen: "Hij heeft niet alleen te maken met Trump, maar ook te maken met een groot deel van de Israëlische bevolking die al meer dan een jaar demonstreert om een deal te bereiken. Er is veel druk."

Dit is een artikel uit Dit is de Dag (EO), dagelijks van 18.30 tot 19.00 op NPO Radio 1. Abonneer je in je favoriete podcastapp om niks te missen. Op het interactieve platform DIT kun je meepraten over het nieuws.

Ster advertentie
Ster advertentie