Buitenland
VPRO

Bijna iedereen staat achter het bestand, maar bijna niemand wil vrede

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Bijna iedereen staat achter het bestand, maar bijna niemand wil vrede

Het staakt het vuren tussen Israël en Hamas is op zondagochtend 19 januari alsnog ingegaan. "Er komen gijzelaars vrij, er worden meer hulpgoederen toegelaten en de beschietingen zullen even worden gestaakt", vertelt Midden-Oosten-kenner en journalist Derk Walters in OVT. "Maar een staakt het vuren betekent niet het einde van de oorlog."

Video niet beschikbaar

Het is niet de eerste keer dat een bestand zeer broos blijkt en ieder moment alsnog kan ontploffen. Want als de geschiedenis van het conflict tussen Israël en de Palestijnen iets leert, is het wel dat "bijna iedereen een bestand wil, maar dat bijna niemand vrede wil", aldus Walters. En dat geldt zeker voor degenen die nu de macht hebben in Israël: premier Netanyahu en de fundamentalistische leden in zijn kabinet, en evenzeer gaat het op voor de huidige leiders van Hamas.

Wantrouwen

Het begrip akkoord dat nu veelal gebezigd wordt, is veel te voorbarig vindt de Midden-Oosten-kenner. "Dit is in het beste geval een wapenstilstand, van een serieuze en enigszins werkbare overeenkomst zijn we nog lichtjaren verwijderd."

Walters ziet de beperkte bereidheid tot vrede en de vanzelfsprekendheid van geweld als rode draad in de betrekkingen tussen Israël en de Palestijnen. Dit patroon ontvouwt zich al in 1948 bij het ontstaan van de staat Israël, dat gepaard gaat met gewelddadige landverovering, verdrijving van de zittende bewoners en met tegengeweld van de Palestijnen. Sindsdien het wederzijds wantrouwen alleen maar toegenomen, steeds weer mislukken onderhandelingen of worden akkoorden niet nageleefd.

De Oslo-akkoorden

Zelfs het meest hoopvolle vredesinitiatief, de Oslo-akkoorden uit 1992 en 1995 lopen uiteindelijk stuk op wantrouwen. "Op papier was alles rond, maar toen de afspraken beslag moesten krijgen, liep het vast en werden, zeker ook van de zijde van Israël, essentiële afspraken niet nagekomen", aldus Walters. De mislukking was ook het gevolg van de gefaseerde aanpak van het akkoord, waarin de meest gevoelige zaken vooruit werden geschoven. Een gevaar dat met het huidige bestand ook allesbehalve denkbeeldig is, waarschuwt Walters. "Het huidige akkoord staat voor zes weken. Israël heeft als doel om Hamas uit te schakelen, en vanuit die strategie gedacht is dat doel niet bereikt. Het is zeer waarschijnlijk dat Israël denkt: "Over zes weken gaan we gewoon weer los."

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie