Politiek
BNNVARA

Kamervragen over misstanden transport kalfjes

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Kamervragen over misstanden transport kalfjes

Kalfjes van nog geen dertig dagen oud die geslagen worden met roeispanen en aan hun oren en benen worden voortgesleept. Het zijn beelden die Zembla in handen kreeg van dieren welzijnsorganisatie Eyes on Animals. Gisteren presenteerde Zembla een reconstructie van de reis en dat bracht gruwelijke taferelen aan het licht. In De Nieuws BV vertelt PvdD-Europarlementariër Anja Hazekamp dat ze hoopt op verandering: "We horen al jaren dat iedereen het afschuwelijk vindt. Maar ondertussen gebeurt er helemaal niks."

Video niet beschikbaar

Volgens de reconstructie van Zembla zitten de kalfjes tijdens de tocht van Ierland naar Frankrijk urenlang in het laadruim van een veerboot, zonder gevoed te worden. Eenmaal in Frankrijk aangekomen, worden de kalfjes geslagen. Dit is in strijd met de Europese wetgeving omtrent veetransport.

Deze Europese richtlijnen en regels worden volgens de Europarlementariër niet nageleefd omdat het onmogelijk is om ze te handhaven tijdens de tocht van Ierland naar Frankrijk. "De dieren zitten achttien uur op een veerboot en in die veerboot kunnen ze niet gevoerd worden." Hazekamp vertelt dat dit soort jonge kalveren elke negen uur moeten stoppen om te eten, drinken en te rusten. "De regels kunnen niet gehandhaafd worden omdat ze al langer dan negen uur in het laadruim van zo'n veerboot zitten. Dus ze kunnen niet aan die regels voldoen, al zouden ze willen."

Kamervragen

Naar aanleiding van de reconstructie van Zembla heeft Partij voor de Dieren-Kamerlid Eva Akerboom Kamervragen gesteld aan de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Demissionair minister Adema heeft daar nog niet op gereageerd. Op de vragen van Zembla had Adema wel een antwoord. Zembla-journalist Reintjens vertelt dat de minister aan de ene kant de misstanden veroordeeld en vindt hij dat men zich aan de regels moet houden. "Tegelijkertijd zegt hij er niet veel aan te kunnen doen. Ze zouden wel een verbod willen, maar dat gaat niet. Daarvoor hebben ze heel Europa nodig. Er is nou eenmaal vrij verkeer van goederen in Europa, daar vallen die kalveren dus ook onder."

Verandering

Hazekamp hoopt dat door de reconstructie actie ondernomen wordt. "We horen al jaren (...) dat iedereen het afschuwelijk vindt, maar ondertussen gebeurt er helemaal niks." Hazekamp vertelt dat tijdens een enquetecommissie een woordvoerder van het ministerie zei dat als regels van het veetransport worden nageleefd, dit kalverentransport niet eens kan plaatsvinden.

Volgens Hazekamp moeten Nederland en vleesproducenten hun eigen verantwoordelijkheid nemen en stoppen met het invoeren van dieren als bekend is dat de regels niet nageleefd kunnen worden. "Deze dieren worden altijd de dupe van het pingpongspel tussen landen en bedrijven."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, TikTok en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie