Geplande btw-verhoging nieuw kabinet 'killing' voor sport: 'Moet toegankelijk zijn voor iedereen'
- Nieuws
- Geplande btw-verhoging nieuw kabinet 'killing' voor sport: 'Moet toegankelijk zijn voor iedereen'
Het nieuwe kabinet heeft aangekondigd de btw op wedstrijdtickets te verhogen van 9 procent naar 21 procent. Dat zou betekenen dat bijvoorbeeld seizoenskaarten tientallen euro's duurder zullen worden. "Ik pleit voor beschikbaarheid van voetbal voor iedereen", reageert Kees Lau, de voorzitter van de supportersvereniging van Feyenoord, bij Spraakmakers.
In het hoofdlijnenakkoord staat sport en bewegen hoog op de agenda, maar de btw gaat wel van 9 naar 21 procent. Daar maakt Lau zich zorgen over, omdat het een "aanslag op de portemonnee" is van gezinnen met minder financiële middelen. "Voetbal is een afspiegeling van iedereen in de samenleving. Dit soort middelen zorgen ervoor dat mensen met de minste portemonnee niet meer komen."
'Voetbal is niets zonder supporters'
"Probeer het zo laag mogelijk te houden. Voetbal is niets zonder supporters. Zonder supporters bestaat voetbal niet meer", stelt Lau. Bovendien zal de geplande btw-verhoging ook zorgen voor een mindere sfeer en invloed hebben op het voortbestaan van clubs, zegt Lau. Daar is oud-hockeyster Kim Lammers het mee eens, ook al verwacht ze niet dat de stadions opeens leeg zullen blijven.
Sporthelden
"Sport moet toegankelijk zijn voor iedereen", zegt Lammers. "In deze tijd hebben we extra mentale veerkracht nodig. Dat leer je bij sport. Daarnaast hebben we sporthelden nodig." Marianne van Leeuwen, directeur betaald voetbal bij de KNVB, vreest ook wat dit voor impact gaat hebben, vooral op jeugd- en amateurvoetbal. "Die gaan hieronder lijden."
Positief uitgangspunt
"Het is niet voor niets destijds verlaagd, het geld dat overblijft wordt geïnvesteerd in amateurclubs en jeugdvoetbal", legt Van Leeuwen uit. Toch houdt Van Leeuwen hoop. "Het belang van sport en bewegen wordt onderschreven door de vier partijen. Dat is wel een positief uitgangspunt." Daarom gaat Van Leeuwen "graag" in gesprek met het nieuwe kabinet hierover.
Financiering
"Het gaat killing zijn voor de sport", zegt Marc van den Tweel, algemeen directeur van NOC-NSF, over de geplande btw-verhoging. Daarnaast zal er gekort worden op de bijdrage van de Nederlandse loterij, waardoor er 20 tot 25 procent minder geïnvesteerd wordt in sport. "Een belangrijk deel van de financiering van topsport komt ook uit dit geld", zegt Van den Tweel.
André de Jeu, directeur van de Vereniging Sport en Gemeenten, noemt het een "crisis". Het was al "puzzelen" met het budget en dat gaat nog lastiger worden. "We moeten deze crisis gebruiken om toekomstbestendig te worden en niet afhankelijk te zijn van het Rijk. We moeten naar andere financieringsmogelijkheden kijken", aldus De Jeu.
Kaasschaafmethode
"Er zullen altijd extra belastingen komen, dat kun je niet voorkomen. Duurdere kaartjes, je maakt daar een overweging over. Je gaat of je gaat niet. Heb je het geld of geef je het ergens anders aan uit?" reageert luisteraar Alex Godschalk. "Deze kaasschaafmethode is een foute keuze van het nieuwe kabinet", vindt beller Peter Huisman. "Als ik zie hoe het tekeergaat na een voetbalwedstrijd, mag het pittig omhoog", vindt beller Ronnie Leegwater.
KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.