Politiek
WNL

'Kabinet creëert meer problemen dan nodig door zich extraparlementair te noemen'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Kabinet creëert meer problemen dan nodig door zich extraparlementair te noemen'

In aanloop naar Prinsjesdag hebben de fractievoorzitters van de vier coalitiepartijen zich nog behoorlijk bemoeid met de inhoud van de begroting. Is er nog wel sprake van een extraparlementair kabinet? Volgens voormalig topambtenaar Roel Bekkers kunnen we beter stoppen met die term. "Mijn advies zou zijn dat begrip in de ijskast te zetten. Heb het gewoon over een zittend kabinet", zegt hij in WNL Haagse Lobby.

Wat betekent het extraparlementaire kabinet nog? 'Het is een onhanteerbaar begrip' (2 september 2024) - WNL Haagse Lobby

Geert Wilders die regelmatig de aanval inzet op X op de door hem naar voren geschoven premier Dick Schoof, Dilan Yeşilgöz die in de begrotingsnacht het onderste uit de kan wil halen en Caroline van der Plas die met Pieter Omtzigt in gesprek wil over wat een 'extraparlementair kabinet' nu eigenlijk is. Het lijkt erop dat de politiek zelf niet meer goed weet waar ze aan begonnen zijn toen ze met elkaar in Vak K stapten.

'Onhanteerbaar begrip'

Bekkers heeft meerdere kabinetten meegemaakt in zijn functie als topambtenaar. Hij ziet het huidige kabinet weliswaar als "enigszins bijzonder", maar extraparlementair is het volgens hem niet. "Ze zitten te zoeken naar de definitie van een extraparlementair kabinet. Mijn advies zou zijn: houd daar nou mee op. Dat is een onhanteerbaar begrip."

Bekkers denkt dat het kabinet op deze manier meer problemen creëert dan nodig is. "Extraparlementair suggereert naar mijn mening de verkeerde dingen. Het suggereert dat er iets vreemds aan de hand is, dat het niet parlementair is. Een soort regering in oorlogstijd. Wat het misschien ook wel is door het telkens uitroepen van crises", vervolgt hij. "Mijn advies zou zijn dat begrip in de ijskast te zetten. Heb het gewoon over een zittend kabinet."

Afstand tussen fractievoorzitters en kabinet

Volgens voorzitter van de Eerste Kamer Jan Anthonie Bruijn is er commotie over de afstand die de kabinetsleden behouden van de fractievoorzitters. "Je ziet dat er opwinding is en dat gaat over dingen die mensen in het land treffen. Mensen in het land maken zich zorgen over het klimaat, oorlog, migratie, woningbouw, zorg en onderwijs. Dat zijn soms grote zorgen en vertalen zich naar die fractievoorzitters in zo'n begrotingsnacht."

Geen ervaring met regeren

Daar komt volgens Bruijn bij dat drie van de vier regeringspartijen geen ervaring hebben met regeren. Alleen de VVD heeft eerder in kabinetten gezeten. PVV, NSC en BBB niet. "Ik kan me voorstellen dat dat ook erg wennen is", zegt Bruijn. "Waar het uiteindelijk allemaal om draait zijn de zorgen in het land. Het is de taak aan de politici om die zorgen serieus te nemen, ze mee te nemen en naar oplossingen te zoeken."

Dat een Kamer kritisch is op een kabinet is vrij normaal, vertelt voorzitter Bruijn. "Er is altijd een spanningsveld bij fractievoorzitters en Kamerleden van coalitiepartijen in hoeverre zij nog kritisch blijven op hun eigen kabinet", zegt hij.

Bruijn vervolgt: "Puur zuiver gezien horen Kamerleden, ook in de Eerste Kamer, de regering te controleren. Dat doen ze met het belang van de mensen in het land voor ogen en niet het belang van hun partij of kabinet. Dat kan er toe leiden dat ze heel kritisch zijn over hun eigen bewindspersonen, eigen beleid of coalitie."

Luister WNL Haagse Lobby in je favoriete podcast-app

Wil je WNL Haagse Lobby in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie