Politiek

Stamtafel Den Haag: ‘Grapperhaus stond met mond vol tanden, Rutte was laaiend’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Stamtafel Den Haag: ‘Grapperhaus stond met mond vol tanden, Rutte was laaiend’

[KRO-NCRV] Politiek commentatoren Kees Boonman en Sven Kockelmann verbazen zich over het optreden van de minister van Veiligheid en Justitie Ferd Grapperhaus, in de nasleep van de aanslag in Utrecht. "Hij stond daar beteuterd en Rutte was laaiend", zag Boonman. En er wordt een wrange vraag gesteld, want wie profiteert er in de verkiezingsuitslag van deze crisissituatie?

Het vragenuurtje stond dinsdag in het teken van de aanslag in Utrecht. PVV-leider Geert Wilders wilde een debat, maar kreeg onvoldoende steun. Minister Grapperhaus moest in de Kamer tekst en uitleg geven, daar zag Kees Boonman iets wat hij nooit eerder zag, "een aarzelende minister van Justitie die beteuterd stond te kijken. Hij stond daar een beetje te staan."

‘Rutte vrat zich op’

"Op de vraag waarom Gözman T. vrij rondliep had hij geen antwoord. Hij had tegen de top van het OM moeten zeggen: ‘Ik heb een verhaal nodig’, en Grapperhaus had moeten vertellen wat er allemaal goed ging maandag", zegt Kockelmann. "Rutte vrat zich op, hij was laaiend. Ik heb hem zelden zo meegemaakt.", zegt Boonman over de lichaamshouding van de premier, terwijl Grapperhaus aan het woord was in het parlement.

‘Gezag wint tijdens crisis’

De aanslag in Utrecht komt twee dagen voor de Provinciale Statenverkiezingen. Wie kan er na zo’n vreselijk incident, er electoraal het meest op vooruit gaan? "Het is een gezegde dat het merendeel van het electoraat na een crisissituatie stemt op het gezag. Zeker als de premier het goed doet", denkt Boonman.

En kan Baudet profiteren? "Bij Baudet is het om Baudet te doen. Hoe dan ook, immigratie, anti-Europa, doorgeslagen asielbeleid, dat spreekt mensen nog steeds aan", zegt Boonman. "Het zou mij niet verbazen als de aanslag maandag leidt tot zetelwinst woensdag bij Rutte en Baudet, ten koste van Klaver", denkt Kockelmann.

"Van het klimaat gaan de verkiezingen nu over veiligheid", constateert Kockelmann. Hij haalt ook de peilingen aan van Maurice de Hond, die een link legt tussen de campagne nu en die van Pim Fortuyn. "Integratie en hoe om te gaan met de nieuwe Nederland was toen ook hét onderwerp. Dat is het nu nog steeds", beaamt Boonman.

Tot slot zijn er woensdag ook nog Waterschapsverkiezingen, op wie moeten we stemmen? "De partij die zorgt dat er water uit de kraan komt, het niet tot mijn enkels staat en het na een regenbui ook in een putje laat verdwijnen, op die partij wil ik wel stemmen", vindt Boonman.

Ster advertentie
Ster advertentie