Kamerleden moeten een blok vormen tegen haat en bedreigingen
- Nieuws
- Kamerleden moeten een blok vormen tegen haat en bedreigingen
De werklast van Kamerleden neemt toe. En dat allemaal in een tijd van moddergooien, haatopmerkingen en bedreigingen. Vorig jaar kreeg het OM de meeste meldingen van bedreigingen aan het adres van politici ooit binnen. Dat waren er 1.125: bijna twee keer zoveel als in 2021. De Tweede Kamerleden moeten een blok vormen wanneer een collega wordt bedreigd, zeggen Mohammed Mohandis (PvdA) en Anne Kuik (CDA) in De Nieuws BV.
Video niet beschikbaar
Gisteravond zat minister Sigrid Kaag bij College Tour. Er was al veel te doen over het filmpje waarin haar dochters aangeven dat ze niet meer willen dat hun moeder minister blijft. Ze zijn bang dat Kaag net als oud-minister Els Borst eindigt. Die werd vermoord voor een psychiatrisch patiënt.
Minister Sigrid Kaag
Wat Kaag en andere collega Kamerleden overkomt, de bedreigingen en de bagger die zij over zich heen krijgen, maakt Mohandis boos. "Het gaat daarbij niet om iemands plan of idee", waar haters zich op richten, zegt hij. Het PvdA-Kamerlid snapt niet dat mensen, "zich helemaal vrij voelen op Twitter om uit te gaan schelden, om hun vrouw-zijn erbij te gaan halen."
"Mensen vragen wel van, hoe hou je het daar vol?", vult Kuik aan. "We hebben mensen nodig van allerlei politieke kleuren, die meningen durven te geven en het debat durven aan te gaan. Dat betekent dus dat we de haat met elkaar moeten terugduwen. (...) Je moet terugduwen als je ziet dat collega's worden aangevallen", zegt het CDA-Kamerlid. "Ik denk dat dat helpt als je met elkaar een blok vormt."
Tweede Kamer collectief tegen haters
PvdA-Kamerlid Mohandis denkt dat het vormen van een blok beter kan: "Ik denk dat wij nog veel meer, of het nou Kaag is of Wilders, Kuik of ik, wie dan ook: als wij mekaar gaan zitten uitschelden dan geven we sowieso het slechte voorbeeld. We moeten ons beseffen dat wij een spiegel vormen voor iedereen. Wij geven ook het voorbeeld."
Mohandis: "Op het moment dat een collega omwille van afkomst, kleur, politieke opvatting of wat dan ook wordt uitgescholden, wordt bedreigd, dan vind ik dat we moeten staan naast elkaar. (...) Het zou ons allemaal moeten raken, collectief."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.