Parlementaire enquête gaswinning Groningen: 'Dit mag niet mislukken'
- Nieuws
- Parlementaire enquête gaswinning Groningen: 'Dit mag niet mislukken'
Er komt een parlementaire enquête naar de gaswinning in Groningen, heeft de Tweede Kamer gisteren besloten. Oud-politicus André Rouvoet maakte ooit zelf deel uit van een enquêtecommissie, de commissie Van Traa, die onderzoek deed naar de IRT-affaire.
Video niet beschikbaar
Of deze enquête een goed idee is, hangt voor hem af van de vraagstelling. "Ik ben op zichzelf niet zo gecharmeerd van de gedachte: dit is heel erg, dus we zetten het zwaarste middel in."
Een van de argumenten van de Tweede Kamer om voor dat 'zwaarste middel' te kiezen is het herstel van vertrouwen. "Maar vertrouwen win je niet terug met politieke reflectie of politieke spelletjes", zegt Rouvoet. "Zo'n enquêtecommissie kan ook een eigen politieke dynamiek krijgen, met zelfs partijpolitiek. Dan kan het effect tegendraads zijn, dat vertrouwen juist verloren wordt en mensen gaan zeggen 'er gebeurt niks, ze zijn alleen maar met zichzelf bezig'."
Zorgvuldig
Hans Engels, burgemeester van Loppersum en fractievoorzitter van D66 in de Eerste Kamer, denkt dat dit misschien wel het belangrijkste parlementaire onderzoek ooit is. Maar juist daarom is hij het, in tegenstelling tot veel Groningers, wél eens met het besluit om met de enquête te wachten tot de schade is afgehandeld. Volgens hem bleek uit eerdere enquêtes dat de vraagstelling en de samenstelling van de commissie invloed had op de resultaten. "Het is een goed idee om dit zorgvuldig op te zetten. Het mag niet mislukken."
Alleen een enquête is voor Engels overigens niet genoeg. "Dit jaar zullen er gewoon herkenbare resultaten moeten komen in de schadeafhandeling en het veilig maken van de huizen. Laat het zien, dát draagt bij aan verbetering van vertrouwen."
'Gewoon aan de gang'
Bea Blokhuis, gedupeerde uit Delfzijl, vindt de enquête noodzakelijk voor de verwerking, maar het zal op haar situatie geen invloed hebben, zegt ze. Blokhuis zit op dit moment midden in haar arbitragetraject met de NAM. Die ziet ze bij veel Groningers 'steggelen en traineren', dat schiet volgens haar niet op.
"Ik zie niets in het verhaal dat eerst de schade afgehandeld en de herstelwerkzaamheden voorbij moeten zijn. Volgens mij zijn er bij de enquête geen bouwvakkers nodig, dus die kunnen gewoon aan de gang. Anders is sint-juttemis onze nationale feestdag."