Politiek
PowNed

GroenLinks-Kamerlid Lisa Westerveld: Altijd vechten tegen onrecht

foto: PowNedfoto: PowNed
  1. Nieuwschevron right
  2. GroenLinks-Kamerlid Lisa Westerveld: Altijd vechten tegen onrecht

GroenLinks moet weer de onderwijspartij van Nederland worden. Met die ambitie solliciteerde Tweede Kamerlid Lisa Westerveld vier jaar geleden naar een plek op de kandidatenlijst van haar partij. Dit vertelde ze vannacht aan de keukentafel van Rutger Castricum in De Nacht van Rutger.

GroenLinks-kamerlid Lisa Westerveld (6 december 2020) - De Nacht van Rutger

Onderwijs weer een stem geven

Lisa groeide op in een streng christelijk gezin in de Achterhoek. Op haar 19e ging ze van 'het platteland naar de grote stad' Nijmegen. Ze voelde zich direct thuis in het vakbondsleven daar. Een jaar van actievoeren volgde. Als voorzitter van de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) begon het politieke vuur te ontbranden. "Dat is het opstapje naar de lokale en landelijke politieke geweest. Ik vond dat er in de landelijke politiek veel te weinig aandacht was voor het onderwijs. Mijn ambitie was toen om van GroenLinks weer een onderwijspartij te maken."

Online ophef

Afgelopen week ontstond online ophef over een tweet die Lisa plaatste vanuit de bedrijfskantine van de Tweede Kamer.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Met SP-collega at ze een vegaburger met een patatje. "Ik post wel vaker foto's. Maar in dit geval werd dat opgepikt door mensen die dat dus zagen als een dikke middelvinger naar de horeca, wat natuurlijk nooit de intentie was." Een volgende keer denkt ze beter na als ze zo'n foto online zet. "Mij weerhoudt het er wel van de volgende keer weer dit soort berichten te posten. Omdat ik merk dat het me toch wel dwars zit dat het dan hier de hele dag over gaat, terwijl ik ook in een week zit waarin we ook wel inhoudelijke dingen voor elkaar hebben gekregen, maar daar komt dan geen aandacht voor. Ik snap dus wel dat heel veel politici gesloten zijn."

Vechten tegen onrecht

Opkomen voor mensen die tussen wal en schip terecht zijn gekomen is voor Lisa begonnen in haar studententijd. "Ik ben natuurlijk niet voor niets bij de Nijmeegse Studentenvakbond terechtgekomen. Om studenten bij te staan die ruzie hadden met hun huurbaas of gedoe hadden op de universiteit omdat ze zich niet goed behandeld voelden. Dat is altijd wel mijn missie geweest."

Kappen met de kerk

Toen Lisa in Nijmegen ging studeren ging een hele nieuwe wereld voor haar open. Ze zei haar kerkbezoek vaarwel omdat "ik er heel veel moeite mee had dat in de kerk van mijn ouders nog steeds vrouwen geen dominee mochten worden, of nog steeds geen functie mochten. Ik vond dat heel moeilijk om dan naar een kerk te gaan waarbij de vrouw niet een volwaardige positie heeft."

Haar keuze om filosofie te gaan studeren ontstond ook in de kerk. "Wat ik heel ingewikkeld vond bij een kerkdienst was dat je niet even je vinger mocht opsteken om de dominee een vraag te stellen. Het is heel erg vanuit een dominee die jou vertelt wat er in de Bijbel staat en wat je moet doen. Bij filosofie leer je heel erg dat een vraag stellen ook heel belangrijk kan zijn."

Weg met protocollen in de Jeugdzorg

Lisa zet zich heel erg in om ouders en kinderen die in de knel zitten bij te staan. Dat is een lastig traject, merkt Lisa de afgelopen jaren. "Elke keer lopen wij tegen muren aan. En dan ben ik nog Kamerlid, dan kom ik nog makkelijker ergens binnen. Moet je dus nagaan hoe machteloos zij zich dan voelen." Een waterdichte oplossing heeft ook Lisa niet, een begin van een oplossing heeft ze wel. "In de Jeugdzorg wordt veel te weinig geluisterd naar jongeren en hun ouders, wat er nodig is. Dat er veel te veel wordt uitgegaan van protocollen en actieplannen zijn weer gemaakt. Terwijl je moet heel goed luisteren naar wat heeft zo'n jongere nou nodig."

In zijn tv-programma De Hofbar sprak Rutger afgelopen week met minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) over het onterecht hoge aantal uithuisplaatsingen van kinderen. Westerveld over de verantwoordelijke minister: "Ik vraag me af of hij weet hoe het in de praktijk gaat. En daar is soms ook lastig achter te komen hoe het echt in de praktijk gaat, want je hoort zoveel verschillende verhalen. Maar het hele grote dilemma is dat er vanuit het systeem wordt beredeneerd, en dat je ziet in de praktijk dat er zoveel dingen niet op orde zijn. En dat de minister dan zegt: het systeem op papier klopt. Dat is dus maar echt de vraag."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie