Wat betekenen de plannen in het coalitieakkoord voor jongeren?
- Nieuws
- Wat betekenen de plannen in het coalitieakkoord voor jongeren?
Het coalitieakkoord werd vandaag gepresenteerd. Er worden veel groepen specifiek genoemd: vissers, boeren, ondernemers, ouderen, werkenden. Maar het woord 'jongeren' is tijdens de persconferentie geen enkele keer gevallen. Wat betekent het akkoord voor de jeugd en hoe kijken zij er zelf naar? Yasmin Ait Abderrahman, voorzitter van FNV Young & United en David Breebaart van online nieuwsplatform De Marker schuiven aan in De Nieuws BV en delen hun visie op de plannen.
Jongeren over hoofdlijnenakkoord: 'Er is een heleboel om je boos over te maken'
Video niet beschikbaar
Woningnood
David Breebaart vindt dat er een aantal mooie ambities in het akkoord staan, maar denkt wel dat het heel ingewikkeld wordt om deze uit te voeren. Zoals bijvoorbeeld de ideeën om de woningnood aan te pakken: "Ze willen 100.000 woningen per jaar er bij bouwen, structureel. Dat is op zich een goed plan. Maar ja, dan heb je gelijk weer dat het botst met arbeidsmigratie, waar ze weer minder op willen. Dan wordt het moeilijk om te bouwen. Dat soort dingen."
Jeugdloon
Er staat niks in het akkoord over het jeugdloon. "Dit zou het kabinet zijn van bestaanszekerheid, daar is het de hele verkiezingscampagne over gegaan, maar nu zie je wel dat er niks in staat over het verhogen van de minimumlonen of over afschaffing van het jeugdloon. Zeker als je het hebt over jongeren, die kunnen niet leven van het inkomen dat ze hebben", zegt Yasmin Ait Abderrahman. Ze vindt het opvallend dat het geen aandachtspunt is. "Want bijna alle partijen die nu in de coalitie zitten, hebben daar wel iets van gevonden. Zoals bijvoorbeeld de BBB, die hebben aangeven te vinden dat jongeren vanaf 18 jaar ook een volwassen minimumloon moeten krijgen."
Vaste contracten
De coalitie wil af van flex werken én meer vaste contracten. Dat vindt Breebaart een goed idee: "Ik denk dat het belangrijk is dat er meer vaste contracten komen." Ook Ait Abderrahman vindt het op het eerste oog goed klinken, want jongeren zijn oververtegenwoordigd in flexwerk. Maar, vervolgt ze, wat staat er tegenover? "Je kan wel flex aanpakken, maar als je niet gaat inzetten op meer vaste contracten, dan zorg je er eigenlijk voor dat mensen die al een vast contract hebben, een nog hogere werkdruk krijgen. Dat gebeurt voornamelijk in sectoren waar we mensen het hardst nodig hebben, bijvoorbeeld in de zorg of het onderwijs."
Mentale gezondheid
In het regeerakkoord staat dat de coalitie de jeugdzorg wil verbeteren en de gesloten jeugdzorg wil afbouwen. Ook het aantal uithuisplaatsingen moet verminderd worden. Dit vindt Breebaart 'op zich wel een goed idee'. "Ze willen door op de koers die is ingezet. Het gaat natuurlijk niet goed bij de jeugdzorg, dat die gesloten instellingen gaan verdwijnen is denk ik heel goed.” Wel hoopt hij dat er geen eigen risico komt op jeugdzorg; een plan van het demissionaire kabinet. "Als dat doorgaat zou dat heel raar zijn, dus ik heb een beetje een dubbel gevoel hierbij."