Jesse Klaver over racisme: 'We moeten ruimte creëren dat je sorry kan zeggen in de maatschappij'
- Nieuws
- Jesse Klaver over racisme: 'We moeten ruimte creëren dat je sorry kan zeggen in de maatschappij'
We moeten af van de traditie dat het een geintje is als er een racistische opmerking wordt gemaakt, vindt Jesse Klaver. "Voor het eerst staat het onderwerp racisme op de kaart. Racisme kan niet meer. Ik vind dat je nu stappen moet durven zetten. Etnisch profileren moet bijvoorbeeld verboden worden. Durven we echt door te pakken dat is de vraag", dat zegt de GroenLinks-leider in De Nieuws BV.
Video niet beschikbaar
"We moeten ruimte creëren dat je sorry kan zeggen in de maatschappij. Als je Akwasi vergelijkt met zwarte piet is dat racisme. De traditie dat het een geintje is als er een racistische opmerking valt, daar moeten we vanaf. Het kan gewoon niet. Je kan er sorry voor zeggen, daar moeten we heen. Soms zeg je misschien iets dat racistisch is. Niet bang zijn om iets te zeggen maar gewoon eerlijk zijn en er sorry voor zeggen."
Reflectie bij Rutte
Tijdens de persconferentie waarin Rutte zich uitsprak tegen zwarte piet zag Klaver iets van reflectie. "Rutte heeft geen racistische agenda, maar als Turkse Nederlanders demonstreren en je zegt 'pleur maar op', dan zeg je dat er twee soorten mensen zijn. Ik was het niet eens met die demonstratie, maar zo'n uitspraak moet je niet doen."
Bestrijden racisme
Stevige boetes en meer handhaving zijn nodig om discriminatie op de arbeidsmarkt en de woningmarkt aan te pakken, volgens Klaver. "Stevige boetes voor bijvoorbeeld uitzendbureaus die zich er schuldig aan maken zijn nodig. Grotere stappen bijvoorbeeld onderzoek doen met mystery guests zijn juridisch erg ingewikkeld, maar we moeten grotere stappen gaan zetten. De capaciteit van de arbeidsinspectie moet worden uitgebreid. Dat is iets dat we echt verwachten van het kabinet."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Herstelbetaling
Klaver pleit voor meer aandacht voor het slavernijverleden in het onderwijs. Daarnaast vindt Klaver dat de Nederlandse overheid excuses moet maken voor het slavernij verleden. Dat er nog geen excuses is gemaakt komt ook omdat er angst is voor claims, Klaver vertelt dat dit onnodig is. "Wereldwijd zijn claims voor herstelbetalingen ongegrond verklaard. Maar investeren in onderwijs over slavernijverleden zou goed zijn".
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Klaver hoopt dat de VVD zijn handreiking aanpakt. "We laten veel talent liggen. We komen er niet met typische Klaas Dijkhoff uitspraken dat we niet moeten discrimineren. We moeten iets doen en stappen zetten. Ik denk dan zeg dan wat we wel kunnen gaan doen."