Verbazing over motie van Yeşilgöz tegen spreidingswet: 'Dit is een krankzinnige situatie'
- Nieuws
- Verbazing over motie van Yeşilgöz tegen spreidingswet: 'Dit is een krankzinnige situatie'
Yeşilgöz diende, samen met de PVV, NSC en BBB, een motie in om de behandeling van de spreidingswet in de Eerste Kamer te voorkomen. De wet is al aangekomen in de Tweede Kamer en wordt op 16 januari behandelt in de senaat, maar dat willen de rechtse partijen niet. Er kwam veel kritiek op Yeşilgöz. "Ik heb zelden zo'n moment van verbijstering waargenomen als gisteravond", reageert politiek commentator Kees Boonman.
Unicum
Yeşilgöz' motie heeft heel wat stof doen opwaaien en de VVD-leider werd zelf teruggefloten door demissionair premier Rutte. Het zou namelijk niet aan de Tweede Kamer zijn wat de agenda van de Eerste Kamer is. "Dit is een unicum", aldus Boonman. "Dit is een onmogelijke, krankzinnige situatie." De politiek commentator noemt het "geen irreële veronderstelling" dat de VVD moet opstappen. "Het is politieke hoogmoed, maar het is ook een vorm van politieke automutilatie. Wie heeft Yeşilgöz nou beschadigd? Eigenlijk zichzelf."
Verbazing
"Ik heb me er ernstig over verbaasd", zegt Job Cohen. De oud-staatssecretaris Justitie vond het vooral verrassend van Omtzigt. Cohen vindt de spreidingswet "typisch" iets voor de NSC-leider. "Dat je op zo’n punt dan meegaat, snap ik niet." Klaas Buigel, VVD-voorzitter in Ter Apel, is "verbaasd" door de move van zijn partij. "Dit zag ik echt niet aankomen."
Paniekvoetbal
"Heel veel Ter Apelers voelen zich in de steek gelaten", zegt Buigel. "Ik denk dat dit een vorm is van paniekvoetbal." De VVD-voorzitter zag deze motie niet aankomen en kan het niet uitleggen aan de inwoners van Ter Apel. "Het is echt schrijnend hoe het hier overloopt. Je snapt niet dat er zoveel gemeenten in Nederland blijven wegkijken." Marc Buijs, burgemeester van Oosterhout, vindt het "verschrikkelijk" wat er nu gebeurt. "Politieke spelletjes over de rug van mensen in Ter Apel vind ik veel te ver gaan."
Noodsignaal
"We hebben ook te doen met de buurtbewoners van Ter Apel", reageert Kor Louissen, inwoner van buurgemeente Emmen. "Die spreidingswet staat weer onder druk. We laten Ter Apel met de ellende zitten." Fred Bruggeman denkt dat Yeşilgöz "op haar sodemieter" heeft gekregen van haar achterban. "Het is een noodsignaal van Yeşilgöz naar haar achterban dat ze nu echt wat gaat doen."
KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.