Bezuiniging op jeugdzorg vergroot het probleem: 'Heel domme keuze'
- Nieuws
- Bezuiniging op jeugdzorg vergroot het probleem: 'Heel domme keuze'
Het demissionair kabinet wil vanaf volgend jaar structureel 511 miljoen euro bezuinigen op jeugdzorg. Maar dat wil staatsecretaris Maarten van Ooijen (ChristenUnie) van tafel vegen. Daar is Marjolein Moorman het mee eens. "Hierop bezuinigen is uiteindelijk een heel domme keuze. Niet alleen voor de kinderen, ook voor de samenleving", zegt de wethouder bij Spraakmakers.
Stand.nl: De bezuiniging in de jeugdzorg moet van tafel
Er zijn zes voorstellen gedaan om te besparen op jeugdzorg. Onder andere een inkomensafhankelijke eigen bijdrage voor ouders, ernstige dyslexiezorg schrappen en geen jeugdzorg voor 18-plussers zijn geopperd. Volgens Van Ooijen is de bezuiniging niet haalbaar. "We moeten eerst goed kijken hoe we het kunnen verbeteren", reageert Moorman.
Problemen vergroten
"Het is duidelijk dat het niet goed gaat met de jeugdzorg en de jeugd in Nederland", stelt Moorman, wethouder Jeugd in Amsterdam. Hoewel er wellicht "te veel" jongeren met jeugdzorg te maken hebben, lost bezuinigen dat niet op. "Je vergroot alleen maar het probleem. Er wordt opnieuw eerst bezuinigd en dan pas bedacht wat ermee moet gebeuren."
In 2015 werd er ook bezuinigd op jeugdzorg. "Hervormingen volgen elkaar steeds sneller op. Het is pleisters plakken op de vorige hervorming, terwijl jeugdzorg er alleen maar slechter van wordt", aldus Moorman. Inmiddels hebben één op de zeven jongeren te maken met jeugdzorg. "Er is iets aan de hand met jongeren en kinderen. Maar er is ook iets aan de hand met hoe we dat collectief oplossen, daar moet iets aan gebeuren."
Portemonnee
"Die bezuinigingen zijn onverantwoord", vindt Lisa Westerveld, GL-PvdA-Kamerlid. "Dit gaat ten koste van de meest kwetsbare kinderen." De inkomensafhankelijke eigen bijdrage voor de ouders gaat volgens Westerveld tegen de rechten van het kind in. "Dat betekent dat jongeren met ernstige problemen afhankelijk zijn van de portemonnee van hun ouders."
Maaike van der Aar van FNV Jeugdzorg stelt dat het Rijk de jeugdzorg zou moeten organiseren. "Dat bespaart geld en tijd." Op dit moment is het afhankelijk van de gemeente waarin je woont hoeveel en wat voor zorg je kunt krijgen. "Je zou moeten beginnen met de inhoud. We geloven wel dat er bespaard kan worden in de manier waarop jeugdzorg ingericht is."
Postcode
Kinderrechter Susanne Tempel voegt zich bij Van der Aar: "Er wordt eerst gekeken wat er mogelijk is aan behandeling. Helaas zit daar de vraag bij wat de goedkoopste behandeling is, niet de beste behandeling. Het allerbelangrijkste is dat we de juiste zorg voor kinderen willen." Sylvia van Zwieten werkt in de jeugdzorg en ziet het ook zo. "Het is een heel grote fout geweest om het bij gemeenten onder te brengen. Het is niet meer de vraag: wat is er aan de hand? Maar wat is uw postcode?"
KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.