Politiek
KRO-NCRV

Wordt bespreking Israël tijdens EU-top 'gamechanger'? 'Het is tijd om meer druk uit te oefenen'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wordt bespreking Israël tijdens EU-top 'gamechanger'? 'Het is tijd om meer druk uit te oefenen'

De 27 leiders van de Europese Unie willen de Israëlische regering oproepen af te zien van een grondoperatie in Rafah. Het risico dat zo’n operatie verwoestende humanitaire gevolgen heeft, is groots. Er wordt vandaag een verklaring met dit verzoek besproken in de EU-top in Brussel. Rutte sprak in de Tweede Kamer dinsdag van een "gamechanger" als Israël een grondoffensief zou starten in de stad in het zuiden van de Gazastrook. Maar in hoeverre zou deze verklaring dit tegenhouden? "Dit verzoek is een lichtpuntje, maar het is frustrerend dat dit pas na een halfjaar komt", zegt Michiel Servaes, directeur van Oxfam Novib, in Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

Er is momenteel hongersnood in de Gazastrook door de oorlog. EU-leiders gaan vandaag om de tafel zitten in Brussel. Zij verzoeken onder andere Israël om Rafah niet binnen te vallen, maar verzoeken ook breder aan Israël voor een staakt-het-vuren, gezien de kritieke toestand van de burgers in Gaza. "Een Giro555 heeft geen nut. De middelen staan klaar, maar de grenzen moeten open", vertelt Omroep MAX-directeur Jan Slagter.

De verklaring

Naast het verzoek om Rafah niet binnen te vallen, wordt er ook een verzoek gedaan tot een staakt-het-vuren. "Momenteel houdt de regering van Israël zich niet aan haar eigen verdrag, de internationale rechtsorde", zegt Susan Blankhart, oud-ambassadeur in onder meer Egypte. "Nederland is bang dat de relatie beschadigd wordt wanneer zij te streng optreden. Een bijzondere relatie houdt ook in dat je elkaar wijst op zaken die niet goed gaan en daarnaar te luisteren." Servaes zegt erover: "Hoe mijn collega’s in Gaza ernaar kijken, is niet anders. Dit duurt al maanden. Rutte heeft zijn toon voor het eerst aangescherpt en heef het over sancties. Ook benoemde Rutte dat 'zodra ik sancties in de mond neem, wordt de telefoon in Israël niet meer opgenomen'."

Onderlinge verhoudingen

Hoe de verhoudingen van de landen onderling liggen, is ingewikkeld. "Iedereen vindt het een lastig onderwerp om een standpunt over in te nemen", zegt Clara van de Wiel, EU-correspondent bij NRC. "Spanje en Ierland pleiten al maanden voor strengere acties om druk op Israël te leggen. Maar er zijn een boel landen, waaronder Nederland, die zich meer op de achtergrond houden. Het is tijd om meer druk uit te oefenen."

Overleven

Oxfam Novib-directeur Servaes geeft aan dat de burgers momenteel proberen te overleven, maar dat dit steeds lastiger dreigt te worden. "De druk in Brussel ligt vandaag hoog," zegt Van de Wiel. "Het gaat een lange avond worden. Het Midden-Oosten komt ook ter tafel en daar mogen de 27 landen op reageren. We hoeven ons geen illusies te maken, Israël trekt zich weinig aan van Washington. Dus dat vandaag een 'gamechanger' voor Israël gaat zijn, verwacht ik niet."

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie