Politiek
AVROTROS

Hoe je oorlog voert met biologische wapens

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe je oorlog voert met biologische wapens

Dat Rusland niet bang is op ludieke wijze haar tegenstanders uit te schakelen, is algemeen bekend. Voor je het weet zit er wat dioxine in je eten of novichok in je thee. In Dr Kelder en Co praten we met Dr. Koos van der Bruggen, expert op het gebied van bioveiligheid, over de mogelijkheid van Russische aanvallen met biologische wapens.

Afgelopen week nog zouden Oekraïense diplomaten en Russisch zakenman Abramovich vergiftigd zijn. Volgens Dr. Koos van der Bruggen is het gevaar er zeker maar, zegt hij: “In de oorlogvoering die we tot nu toe kennen, zijn biologische wapens nauwelijks gebruikt. Het was tot nu toe altijd op individuen gericht.”

Video niet beschikbaar

Militair nut

De inzet van bacteriën en virussen zouden naast gif, ook als biologische wapens ingezet kunnen worden om onder andere gewassen of veestapels te infecteren. Toch zou dat strategische oorlogsvoering in de weg zitten: “Militairen kunnen tijdens de incubatietijd nog dagen doorvechten voordat het virus toeslaat. In de tussentijd kunnen troepen alsnog tegen elkaar vechten.”

Daarnaast weten we nu meer dan ooit dat bacteriën en virussen zich niet aan landsgrenzen houden. Volgens van der Bruggen is het daarom niet nuttig om deze wapens in te zetten: “Voor je het weet is het wereldwijd en raakt het ook jezelf.”

Gevaar van het lab

Ook gebeuren er wel eens ongelukken. Zo ontsnapte in 1979 per ongeluk Antrax uit een lab in Rusland, waardoor 66 mensen kwamen te overlijden. Ook in Nederland doen we onderzoek naar zeer gevaarlijke virussen. Het risico op een lek is dus ook hier aanwezig.

Volgens van der Bruggen is de beveiliging van deze labs dan ook van groot belang in de oorlogsvoering met biowapens: “Biosecurity is nu steeds meer onder de aandacht bij labs, want we willen voorkomen dat anderen misbruik maken van de uitkomsten.”

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie