Politiek
BNNVARA

Meerderheid biculturele Nederlanders weet niet waar aanstaande verkiezingen over gaan

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Meerderheid biculturele Nederlanders weet niet waar aanstaande verkiezingen over gaan

De potloden zijn geslepen, de stembiljetten liggen klaar en de peilingen vliegen ons om de oren. Maar hoe representatief zijn die peilingen? Nederlanders met een biculturele achtergrond worden volgens opiniepeiler Aziz el Kaddouri van Het Opiniehuis vaak vergeten door opinieonderzoekers. El Kaddouri onderzocht het stemgedrag van deze groep en vertelt over de uitkomsten in De Nieuws BV.

Video niet beschikbaar

Voor het onderzoek richtte Het Opiniehuis zich op de vier grootste groepen Nederlanders met een biculturele achtergrond, namelijk de Turkse-, Marokkaanse-, Surinaamse- en Antilliaanse-Nederlanders. In totaal bestaat deze groep uit ongeveer twee miljoen stemgerechtigden en zijn ze goed voor ongeveer zeven à acht zetels in de Eerste Kamer. Een grote groep Nederlanders die dus gemist wordt in de huidige peilingen.

Volgens El Kaddouri focussen opiniepeilers zich veel op online kanalen om mensen te bereiken voor peilingen. "Maar deze groep biculturele Nederlanders is grotendeels digitaal niet goed onderlegd. Ook de ouderen weten hun weg digitaal niet altijd even goed te vinden." Deze mensen moeten volgens El Kaddouri 'face to face' benaderd worden. Deze 'face to face'-benadering, in combinatie met een online panel bestaande uit voornamelijk hoogopgeleiden tussen de 20 en 40 jaar, vormt het resultaat van het onderzoek.

Uitkomsten onderzoek

DENK is veruit de populairste partij die in het onderzoek naar voren komt. Zo zouden zeven van de tien Turkse-Nederlanders en vijf op de tien Marokkaanse-Nederlanders op de partij willen stemmen. Niet geheel verrassend, aldus El Kaddouri. "Tijdens de vorige verkiezingen was dit ook min of meer het geval." Bij Surinaamse- en Antilliaanse Nederlanders is het linkse blok, bestaande uit PvdA en GroenLinks, de grote winnaar. "Bijna drie van de tien van die twee groepen zou daarop stemmen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Verkiezingen leven niet

Onder de respondenten van het onderzoek leven de Provinciale Statenverkiezingen niet. Maar drie op de tien biculturele Nederlanders weet waar de aanstaande verkiezingen over gaan. Dit komt volgens El Kaddouri omdat veel mensen uit deze groep nog naar media uit het land van herkomst kijken waar niks bekend is over de Nederlandse Provinciale Statenverkiezingen. "Daar ontbreekt dus een stukje informatie."

Ook zit deze groep in een bepaalde positie die het maakt dat ze andere zorgen aan het hoofd hebben, aldus El Kaddouri. "Ze zijn vaak lager opgeleid, hebben een lager inkomen, werken de hele dag en zijn niet zo geïnteresseerd in de actualiteit."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, TikTok en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie