Asscher wil met tweede steunpakket werkgelegenheid en woningbouw stimuleren
- Nieuws
- Asscher wil met tweede steunpakket werkgelegenheid en woningbouw stimuleren
Het CBS maakte vandaag een 'catastrofale' krimp van 8,5 procent van de economie bekend. PvdA-Kamerlid Lodewijk Asscher denkt dat de overheid moet inzetten op woningbouw en werkgelegenheid om mensen perspectief te bieden. "Het is essentieel de keuze te maken om werkgelegenheid te stimuleren", zegt hij in Spraakmakers.
"Iedereen kan om zich heen zien dat heel veel gewone mensen hard worden geraakt. Honderdduizenden flexbanen die verdwenen zijn. Vandaag is eigenlijk de bevestiging van wat je al weet."
Werkgelegenheidspakket
Het is goed dat het kabinet snel met een noodpakket is gekomen in de coronacrisis, "maar ik denk ook dat je ziet dat het niet meer voldoende is." Daarom wil Asscher de woningbouw een impuls geven: het levert nieuwe banen op en er is woningnood. "We moeten de kracht van de Nederlandse economie benutten om mensen perspectief te bieden."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
De NOW-regeling loopt 1 oktober af. Daarna moet een nieuw steunpakket komen dat inzet op baanbehoud en het helpen van mensen aan een andere baan in sectoren als de zorg, onderwijs en verduurzaming, waar vacatures niet vervuld worden. "Maar investeer ook in de kracht van de economie de komende jaren, want op deze manier houden we het niet vol."
'Plannen liggen er'
MKB-voorzitter Jacco Vonhof is blij met de woorden van Asscher. De plannen voor de bouw liggen er, maar Vonhof roept de overheid op de investeringen die er voor de toekomst liggen, naar voren te halen. Daarvoor moeten wél afspraken worden gemaakt over een aantal zaken. "Heel veel woningbouwprojecten kunnen niet door omdat er iets met stikstof is, of omdat vergunningen er niet zijn."
Vonhof wil niet dat deze zaken voor altijd buitenspel worden gezet, maar op de korte termijn is het nodig. "Het kan niet zo zijn dat iedereen ziet dat er een oplossing ligt, maar dat er heel veel ruis is, ook politiek, waardoor het niet kan." Hij wil dat werk en economie voorrang krijgen, zodat de werkloosheid niet nog verder oploopt.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
'Politieke wil'
"Ik denk dat het hand in hand kan", zegt Asscher, "maar ik ben het heel erg eens dat we tempo moeten maken en dat het gevoel van urgentie groter moet." Toch wil hij niet de ogen sluiten voor daarna. Woningen moeten energiezuinig gebouwd en het moet niet zijn dat ze naderhand problemen veroorzaken met de regels voor natuurbescherming.
De wetgeving hoeft niet moeilijk te zijn, zegt Asscher. "Het gaat om het maken van de politieke keuze en het uiten van de politieke wil om tegelijkertijd te investeren in natuur, woningbouw en klimaatverandering. We moeten het toch doen, maar als je het nu doet kan het werkgelegenheid opleveren en de woningnood gladstrijken."
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.