Politiek
BNNVARA

Jesse Klaver (GL) wil graag met volgende verkiezingen één lijst met PvdA

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Jesse Klaver (GL) wil graag met volgende verkiezingen één lijst met PvdA

Jesse Klaver (GL) en Attje Kuiken (PvdA) kruisen gezamenlijk de degens tegen de VVD in een groot verkiezingsdebat. De VVD ziet hen, de 'linkse wolk', als politieke tegenstander in aanloop naar de Provinciale Staten- en Waterschapsverkiezingen. Een frame van de VVD waar de linkse partijen gretig gebruik van maken. Maar wat blijft er nog over van deze linkse samenwerking na de verkiezingen? In De Nieuws BV praat politiek duider van BNNVARA Peter Kee erover met Jesse Klaver.

"Het duurt lang, er zijn veel kopjes koffie gedronken", zegt Jesse Klaver, fractievoorzitter van GroenLinks. "De linkse samenwerking was altijd vrijblijvend, en voor de bühne. Als het echt moet gaan werken, moet je afspraken maken."

En dat hebben de partijen nu echt gedaan, met het 'Tuinhuisje-akkoord'. Weken schreven Jesse Klaver en toenmalig PvdA-leider Lilianne Ploumen aan hun gezamenlijke linkse plannen. "Wat daar gebeurde in het tuinhuisje was wel belangrijk geweest", zegt Klaver.

"Daar is vertrouwen ontstaan", zegt Klaver, maar dat moest nog wel doorsijpelen naar de rest van de partijen. "Dat begon bij Lilianne en mij, en vervolgens zijn de fracties elkaar meer gaan vertrouwen. En de mensen in die partijen zijn elkaar gaan leren kennen. Ze kwamen erachter dat het allemaal niet zo zwart-wit is."

1 lijst bij de volgende verkiezingen

Het klinkt alsof er bijna een fusie aankomt tussen de partijen, maar dat wordt nog steeds tegengesproken. "Geen fusie, maar een strategische samenwerking", zegt Klaver. "Bijvoorbeeld dat je met 1 lijst meedoet bij de volgende verkiezingen. Het is geen geheim dat ik zo ver mogelijk wil gaan, maar daar gaan de leden over."

Klaver wil nog niet zo ver gaan dat het niet meer uitmaakt op welke partij de kiezer stemt: PvdA of GroenLinks. "In de Eerste Kamer zijn we een fractie, in die zin maakt het niet uit. In de provincie doen we allemaal mee met zelfstandige lijsten en daar zijn smaak- en kleurverschillen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Nederlandse electoraat is centrumrechts'

De vraag is of 'links' wel een keuze heeft om niet samen te gaan, of dat het niet anders kan door het blijvend slinken van de linkse flank in de Tweede Kamer. "Wat ik heb moeten accepteren, het heeft mijn leven beter gemaakt, maar ik vond het niet fijn, dat Nederland electoraal een centrumrechts land is", zegt Klaver. "Ik ben er klaar mee dat Links elkaar de tent uitvecht", zegt Klaver. "Terwijl Mark Rutte al fluitend 13 jaar de macht heeft in Den Haag. Als we echt willen zorgen dat links groot wordt moet je samenwerken."

Of dat zo makkelijk zal gaan, is nog maar de vraag. De twee partijen verschillen soms nogal in standpunten, bijvoorbeeld als het gaat om het klimaat. "Rood en groen is verbonden. Of je nou een bagage-afhandelaar bent op Schiphol die slecht betaald krijgt of het milieu wordt vervuild door opstijgende en landende de vliegtuigen", zegt Klaver. "Uiteindelijk zit er een economisch systeem achter dat allebei vernietigt."

Houdt BBB wel stand?

Mooie woorden, maar de peilingen liegen er niet om: partijen die wat minder bezig zijn met de klimaat zijn net zo groot. BBB staat er zelfs beter voor dan GroenLinks. Zitten mensen wel te wachten op links en het klimaatgeneuzel? "Mensen hebben verschillende opvattingen", zegt Klaver. "Iedere verkiezing is er op rechts een nieuwkomer. Vorige keer Forum voor Democratie, daar is nu niks meer van over. Nu is er BBB. Ik ben benieuwd naar de volgende."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, TikTok en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie