Politiek
EO

Femke Halsema haalt uit naar nieuw kabinet: 'Heel slecht voor onze jongeren'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Femke Halsema haalt uit naar nieuw kabinet: 'Heel slecht voor onze jongeren'

In een toespraak gaf de Amsterdamse burgemeester Halsema fikse kritiek op het hoofdlijnenakkoord. Jongeren komen er veel te bekaaid vanaf, vindt zij: "De toekomst die Wilders schetst, is niet heel aantrekkelijk voor jongeren die in Nederland opgroeien", zegt ze in Dit is de Dag.

Halsema deed de uitspraken tijdens het jaarlijkse evenement Staat van de stad in Amsterdam. In Dit is de dag blikte ze hierop terug.

Amsterdamse burgemeester Femke Halsema kritisch op nieuwe kabinet

Jongeren in Amsterdam, maar ook in de rest van Nederland, hebben grote zorgen over woningnood en over de planeet, zegt Halsema. Bovendien kampen ze bovenmatig vaak met mentale problemen, zoals depressies. Dit nieuwe kabinet lijkt daar weinig oog voor te hebben, vindt ze: "Ze hebben zekerheden nodig, ze hebben perspectief nodig waarin ze worden gewaardeerd. Waar ik me grote zorgen over maak, is dat het onderwijs dreigt te verschralen, de wachtlijsten in de jeugdzorg dreigen op te lompen en het klimaat krijgt minder aandacht."

Die zorgen moeten serieuzer genomen worden, vindt de burgemeester: "We kunnen ons er niet van distantiëren dat de zorgen van onze jongeren écht heel groot zijn. Ik groeide op met minder zorgen dan de huidige jonge generatie, ik vind dat we dat ons aan moeten trekken."

Wilders

Met name de PVV is Halsema een doorn in het oog. "Door Wilders wordt de indruk gewekt dat je een voorsprong hebt als je van oorsprong Nederlands bent, terwijl in de meeste steden veel jongeren wortels hebben die elders liggen. Die hebben ook waardering nodig." Ze vindt dat de overheid moet uitstralen dat kleur er niet toe doet.

Halsema ergerde zich bijvoorbeeld aan het door AI gegenereerde plaatje waarin twee blonde gezinnen vrolijk door een weiland lopen. "Het is een perspectief wat voor de meeste jongeren die in een flatje wonen helemaal niet realistisch is. Het is niet wat het moderne Nederland is, een land met heel veel variatie waar we altijd hebben samengewerkt."

Democratie

Het nieuwe kabinet steunt op een meerderheid van de Tweede Kamer: de PVV, VVD, NSC en BBB hebben 78 van de 150 zetels. Is het dan niet ondemocratisch, wat Halsema zegt? "Dat is een rare opvatting van democratie. Je hoeft het toch niet op alle onderdelen eens te zijn met het kabinet? Ik vind dat ik een verantwoordelijkheid heb richting de jongeren uit Amsterdam."

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie