'Vertrek Ploumen is een verlies voor de linkse samenwerking'
- Nieuws
- 'Vertrek Ploumen is een verlies voor de linkse samenwerking'
Lillianne Ploumen stopt als fractievoorzitter en partijleider van de Partij van de Arbeid, zo maakte ze dinsdag bekend. Ze vond haarzelf niet geschikt genoeg als partijleider en vertrekt daarom uit de Haagse politiek. Oud-Ktamerlid Adri Duivesteijn en europarlementariër Paul Tang hebben begrip voor die keuze. Toch hopen ze dat een nieuwe partijleider zich zal uitspreken over een eventuele samenwerking of zelfs fusie met GroenLinks zeggen beide PvdA-leden in Dit is de Dag.
Hoe nu verder met de PvdA na opstappen van Ploumen?
Video niet beschikbaar
Begrijpelijke keuze
Ploumen gaf aan dat ze het partijleiderschap 'niet goed genoeg bij haar past'. Paul Tang, volksvertegenwoordiger in Brussel namens de PvdA, heeft bewondering voor haar keuze. "Ik voel pijn maar tegelijkertijd voel ik ook bewondering. Ze heeft op een moeilijk moment die functie op haar genomen maar durft dat nu terug te geven."
Adri Duivesteijn, voormalig Eerste- en Tweede Kamerlid voor de PvdA, sluit zich daarbij aan maar denkt ook dat ze soms moeite had met de rol van en partijleider: "Als het gaat om de algemene beschouwingen of een aantal onderwerpen waarop je zou moeten excelleren dan zag je dat ze niet sterk was, dat heeft ze ook in haar verklaring onder woorden gebracht. Je ziet niet vaak dat een politicus de moed heeft om te reflecteren en daaruit conclusies te trekken. Dat is een compliment waard."
Ook Tang heeft haar zien worstelen in debatten maar volgens Tang hoort dat ook in het proces om een goed partijleider te worden.
Fusie met GroenLinjks
Volgens Tang en Duivesteijn is het belangrijk dat een opvolger van Ploumen zich duidelijk uitspreekt over linkse samenwerking met GroenLinks. Als het aan Duivesteijn ligt komt die fusie er met GroenLinks niet: "Een fusie betekent het loslaten van het sociaaldemocratisch gedachtegoed. In feite kom je dan bij een algemene progressieve partij die een groene oriëntatie heeft, dat zou mijn keuze niet zijn."
Duivesteijn is wel voor een linkse samenwerking maar ziet graag dat niet alleen GroenLinks maar ook de SP daarbij wordt betrokken. Europarlementariër Tang vindt alleen een samenwerking te vrijblijvend: je moet kijken naar de toekomst. "Ik zie heel veel linkse partijen en we zijn te versplinterd om macht te hebben en om bijvoorbeeld de positie van Mark Rutte aan te vallen. Je moet dus verder gaan en bijvoorbeeld ook gezamenlijke fracties hebben".
Tang noemt het vertrek van Ploumen "een verlies voor de linkse samenwerking, je zag die twee (Lilliane Ploumen en Jesse Klaver, red.) vol vertrouwen samen op trekken en dat is heel hard nodig in een versplinterd landschap."
Opvolgers
Beide heren noemen verschillende namen als opvolger van Ploumen. "Zelfs Asscher is een hele reeële kandidaat maar ook Aboutaleb. Het moet een hardcore sociaaldemocraat zijn die de partij weer terug kan brengen en vertrouwen kan krijgen van kiezers", vindt Duivesteijn.
Tang ziet mogelijkheden voor Asscher of Aboutaleb maar noemt ook Timmermans, die op dit moment Eurocommissaris in Brussel is. Ook Marjolein Moorman, wethouder in Amsterdam zou geschikt zijn denkt Tang. Als mogelijke tijdelijke opvolger van Ploumen kijkt Tang vooral naar nieuwkomers binnen de Tweede Kamerfractie zoals Kati Piri of Habtamu de Hoop.
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.