Politiek
BNNVARA

Eveline van Rijswijk: 'Ik vind het goed dat er wat meer politiek theater is'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Eveline van Rijswijk: 'Ik vind het goed dat er wat meer politiek theater is'

De relatie tussen het volk en de volksvertegenwoordiging staat altijd ter discussie. Een plek waar beide bij elkaar komen is in de Tweede Kamer. Het volk op de publieke tribune, de politici in de zaal daar beneden. Reden genoeg voor theatermaker en politiek historica Eveline van Rijswijk om de publieke tribune toe te voegen aan de collectie van het Museum van de Democratie in De Nieuws BV.

Video niet beschikbaar

Vanaf 1815 kan iedereen de debatten in de Tweede Kamer vanaf de publieke tribune live volgen. De komst van de tribune werd echter door de politici met argusogen bekeken. Men moest niets hebben van pottenkijkers. Het debat was voor de volksvertegenwoordigers en moest vooral technisch blijven. Het volk zou een slechte invloed kunnen hebben op de toon van het debat.

Gaat om de achterban

"Pas vanaf de tweede helft van de 19e eeuw voelen politici dat het toch wel fijn is dat er publiek is, omdat het om hun achterban gaat", aldus Van Rijswijk. Daarom voegt Van Rijswijk de publieke tribune toe aan het Museum van de Democratie: "Ik heb dit gekozen omdat het de vraag opwerpt hoe je omgaat met het volk als volksvertegenwoordiger."

Op de publieke tribune mag je geen tekenen van voor- of afkeur tonen. Dat is altijd al zo geweest. Dit weerhield echter niet iedereen om haar of zijn onvrede te uiten. Zo zijn er meerdere mensen vanaf de publieke tribune naar beneden gesprongen, klappen mensen bij goedkeuring of worden er dingen geroepen vanaf de tribune.

Weesmeisjes dus geen socialisten

Van Rijswijk: "In 1883 en 1885 was er ook een minister die dacht, 'ik ga heel slim weesmeisjes op de publieke tribune zetten', want dan zaten er sowieso geen socialisten en die gedragen zich tenminste."

Het publiek kan zich dus niet altijd inhouden. Nadat een wanhopige vader van de publieke tribune de Tweede Kamer in sprong en daarmee zijn beide enkels brak werd er nagedacht over mogelijke maatregelen. Onder andere een glazen wand werd als maatregel besproken. Toenmalig Kamervoorzitter Frans Weisglas zag dit toen echter niet zitten.

Quote

Ik vind het goed dat er wat meer politiek theater is

Eveline van Rijswijk

Publieke tribune heeft belangrijke functie

Ondanks de vroegere weerstand en de incidenten heeft de publieke tribune een hele belangrijke functie in onze democratie, volgens Van Rijswijk. "De aanwezigheid van publiek - zoals de gedupeerden van de toeslagenaffaire of van de gaswinning in Groningen - maakt heel mooi duidelijk aan de regering en Kamerleden wat er op het spel staat voor gewone mensen."

Volgens Van Rijswijk is het debat door de publieke tribune ook veranderd. "In Nederland hebben we geen traditie van oratorisch vuurwerk. Door de publieke tribune en de verslaggeving van debatten in de media zijn politici zich anders gaan gedragen in het debat en dat zorgt voor wat meer leven in de brouwerij. Ik vind het goed dat er meer politiek theater is."

Het museum van de democratie: Eveline van Rijswijk

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie