Politiek
WNL

Bontenbal (CDA) pleit voor inperken aantal moties: 'Vaak onzinnig'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Bontenbal (CDA) pleit voor inperken aantal moties: 'Vaak onzinnig'

CDA-leider Henri Bontenbal pleit voor het inperken van het aantal in te dienen moties in de Tweede Kamer. Hij zegt in Sven op 1 dat de Kamer niet beter functioneert door het grote aantal "onzinnige" moties. "We doen onszelf hier niet mee tekort. We bewijzen onszelf juist een dienst door het instrument scherper te maken."

De grote hoeveelheid aan moties zorgt voor veel werk bij ambtenaren. "Een deel schrijft de hele dag moties weg in beleidsstukken. Dit kan veel effectiever", zegt Bontenbal. Hij pleit er met zijn motiequotum voor dat een fractie een maximum aantal moties per jaar in kan dienen. "Het zorgt er bij ons namelijk voor dat we dinsdag met 150 man anderhalf uur stemmen over moties waarvan je je afvraagt: waarom doen we dit elke week?"

5000 moties in 2022

De afgelopen jaren is het aantal ingediende moties explosief gestegen. Waar rond de eeuwwisseling nog ongeveer 1000 moties per jaar werden ingediend, waren dat er in 2022 maar liefst 5000. Volgens Bontenbal leiden veel moties niet tot oplossingen, omdat financiële dekking ontbreekt of omdat de motie is bedoeld om politiek te scoren.

De reden dat tegenwoordig zoveel moties worden ingediend, komt volgens Bontenbal door de "hijgerigheid" en "scoringsdrift" in de politiek. "Veel moties zijn wel degelijk heel zinnig, wat ons veel tijd en werk kost. Ik wil zeker weten dat wanneer een fractie een motie indient, het echt menens is en het niet even de groetjes doen aan je achterban is."

Henri Bontenbal (CDA-leider): 'De Tweede Kamer functioneert niet goed' (12 juli 2024) - Sven op 1

Zwaaien naar de achterban

Partijen zwaaien met moties namelijk veel te vaak naar de achterban, zegt de CDA-leider. De 'robuuste' partijen, waar Bontenbal zich met zijn CDA onder schaart, steunen alleen moties met een financiële onderbouwing. "Nu moeten wij steeds aan onze achterban uitleggen waarom we een motie niet steunen." Dat is niet per se omdat het CDA het oneens is met het idee achter de ingediende motie, maar omdat de financiële haalbaarheid in twijfel wordt getrokken.

Waar Bontenbal zich vooral druk om maakt, zijn de zogeheten spreekt-uitmoties. "Er zit geen verzoek in de motie, dus je vraagt niets aan de regering. Het enige wat je doet, is tegen elkaar zeggen dat je voor of tegen bent. Dat zijn obligate moties die vaak gebruikt worden om een andere fractie te kakken te zetten. Daarom steunen we geen enkele spreekt-uitmotie meer."

Maximum

Bontenbal benadrukt dat hij niet bepaalt wanneer een motie een 'onzinmotie' is. Daarom pleit hij voor het creëren van schaarste, door een maximum te stellen aan het aantal moties dat een partij jaarlijks in mag dienen. Waar dat in 2022 nog 5000 moties waren, wil de CDA-bewindsman dat zijn voorstel gaat leiden tot halvering van het aantal moties. Dat is haalbaar, stelt Bontenbal, omdat tien jaar geleden deze aantallen of minder werden ingediend per jaar.

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Gerelateerde podcast

Sven op 1

Sven op 1

Ster advertentie
Ster advertentie