Daan Roovers: 'Te veel stilstand en pragmatisme in de Nederlandse politiek'
- Nieuws
- Daan Roovers: 'Te veel stilstand en pragmatisme in de Nederlandse politiek'
Twee weken lang stelt Frénk van der Linden een kabinet samen. Tien idealisten mogen hardop dromen over de wetten en maatregelen die zij graag zouden willen doorvoeren. Vandaag is het de beurt aan 'premier' Daan Roovers, zij is de laatste bewindspersoon in onze serie. In het dagelijks leven is Roovers publicist, docent publieksfilosofie aan de Universiteit van Amsterdam en tot voor kort de Denker des Vaderlands.
Video niet beschikbaar
Stilstaand water
De politiek in Nederland wordt veel te veel gedomineerd door de korte termijn en het eigenbelang. "Ik volg de politiek al enkele decennia en heb nog nooit zoveel stilstand en pragmatisme gezien. De politiek heeft echt een slap verhaal", vindt Roovers. Politici staan volgens haar te ver af van "gewone burgers", de macht ligt te veel in Den Haag en volgens haar had Rutte al lang moeten vetrekken. "Die wil alleen nog maar de langstzittende premier van Nederland zijn."
Burgerpanels
Om het stilstaande politieke water weer in beweging te krijgen, pleit premier Roovers voor het installeren van burgerpanels. Op die manier worden burgers weer te betrokken bij de democratie. Dat kan bijvoorbeeld een burgerberaad zijn van 150 gelote burgers die mee mogen praten over het klimaatbeleid. "Laat deze burgers het voortouw nemen en het mandaat krijgen voor het formuleren van maatregelen en oplossingen voor het klimaatbeleid. Dan heb je gelijk ook meer draagvlak voor de maatregelen die genomen moeten worden."
Dat draagvlak kan volgens haar ook vergroot worden door meer macht naar de gemeente en provincie over te hevelen. "Nu krijgen de regionale en lokale politiek vooral veel op hun bordje, maar ze moeten ook mee kunnen beslissen", aldus Roovers.
Departement Lange Termijn Denken
Minister president Roovers wil naar een langetermijnvisie. "Politici zijn bezig met wat ze tot en met de verkiezingen willen bereiken. En daarna geldt: na mij de zondvloed." Er moet een Departement Lange Termijn Denken centraal komen te staan in alle ministeries, vindt Roovers.
Problemen moeten volgens haar structureel en samenhangend worden aanpakt in plaats van incidenteel en als deelprobleem. Je zag dit bijvoorbeeld tijdens de coronacrisis in het onderwijs. "De minister gooit er acht miljard tegenaan en denkt dan dat het met dit incidentele geld opgelost is, maar dat is niet zo. Dat geld komt terecht bij handige jongens die een huiswerkbegeleidingsbedrijfje hebben en die steken het geld in hun zak."
Belasting op aandacht
Ook pleit Roovers voor een belasting op aandacht. "Sociale media slurpen de aandacht van mensen op. Daarvoor zouden ze moeten betalen. Voor elk uur dat ik op Facebook zit, krijgen zij een rekening." Het is natuurlijk nogal een maatregel die veel mensen niet willen, maar daar zijn ook echt argumenten voor te vinden. "Het is een Franse minister geweest die dat heeft voorgesteld en dat vond ik een briljant idee. Deze bedrijven maken gebruik van onze infrastructuur zonder dat ze daar ook maar iets voor hoeven te betalen. Het belastinggeld dat de techbedrijven ophoesten komt dan weer ten goede van onze maatschappij."