Politiek
AVROTROS

Jortcast: Wetenschappelijke paradox tijdens corona

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Jortcast: Wetenschappelijke paradox tijdens corona

Volgens filosoof en columnist René ten Bos is de wetenschap ‘georganiseerde scepsis’ die te veel macht heeft gekregen: “Waar zijn de gedragswetenschappers en de economen?” In de Jortcast bespreekt dr Kelder het monocausaal denken tijdens corona.

#396 - Kerstspecial deel 1: koninklijke speech en georganiseerde scepsis - De Jortcast

Ten Bos spreekt van een wetenschappelijke woede: “Ik werp mijn twijfels op de vanzelfsprekende claim op rationaliteit.” Hij beschrijft dat wetenschappers er ook vaak naast zitten. Wetenschap draait in de kern namelijk om vraag en tegenspraak. Onzekerheid is een groot onderdeel hiervan. Dit creëert volgens Lotte Jensen, hoogleraar literatuur- en cultuurgeschiedenis, een wetenschappelijke paradox: “We snakken naar feiten die maatregelen onderbouwen alleen die ontbreken, maar toch moeten we maatregelen nemen.”

Revolutie op touw?

Hoewel Ten Bos niet denkt dat een revolutie op handen is, vindt hij wel dat angst wordt aangewakkerd in de epidemiologie en klimatologie om gedrag te veranderen. Hij spreekt dan ook van een soort ‘coronafascisme’, een term waar hij naar eigen zeggen flink voor is aangepakt. Dit is volgens hem het idee dat dingen gebeuren zonder dat mensen dat eigenlijk willen: “Ik weet niet of we naar een dictatuur verschuiven maar ik zie het als mijn taak om daar vragen over te stellen.”

Technocratie

Ten Bos beschrijft het monocausaal denken: “Er is nooit maar één oorzaak voor een probleem.” Op de vraag hoe het dan allemaal verder moet, vraagt de filosoof zich vooral af hoe het OMT is samengesteld. Er zitten namelijk alleen maar artsen in die juist dit monocausale denken praktiseren. Jensen beaamt dit: “Er wordt gevraagd om een multidisciplinair perspectief, terwijl het nu heel technocratisch en epidemiologisch is. Daardoor brokkelt draagvlak toch af.”

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie