Politiek
BNNVARA

Eerder ingrijpen om femicide te voorkomen: 'Maak psychisch geweld strafbaar'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Eerder ingrijpen om femicide te voorkomen: 'Maak psychisch geweld strafbaar'

Jaarlijks worden in Nederland tientallen vrouwen vermoord door hun partner of ex. Zo kwamen vorig jaar 26 Nederlandse vrouwen door femicide om het leven. Vandaag debatteert de Tweede Kamer over de veiligheid van vrouwen in Nederland. Wat doet de overheid om femicide tegen te gaan, en is het genoeg? Tweede Kamerleden Bente Becker (VVD) en Songül Mutluer (GL-PvdA) vertellen in De Nieuws BV over hun plannen om femicide aan te pakken.

Video niet beschikbaar

Over de term femicide is weleens verwarring. Zo wordt het vaak in één adem genoemd met eerwraak, maar dat is het volgens Kamerlid Mutluer absoluut niet. "Femicide overstijgt cultuur, het komt in alle lagen van de samenleving voor. Het gaat over patriarchaal denken en misogynie." En of dat je nou via een Turkse soap of via Andrew Tate binnenkrijgt, het gaat volgens het GL-PvdA-Kamerlid over het denken dat mannen vrouwen moeten domineren en onderdrukken.

Over het fenomeen vrouwenmoord zelf is weinig bekend en dat komt volgens Becker omdat er in dit soort situaties vaak gesproken wordt over 'huiselijk geweld' of een 'familiedrama'. Volgens Becker lopen we ten opzichte van andere landen ook achter op onze aanpak. "Gelukkig hebben we, door een motie van Mutluer en mijzelf, nu een plan van aanpak gekregen in Nederland om dit probleem serieuzer te gaan bezien en oplossen."

Rode vlaggen niet herkend

In de aanpak van femicide is een grote taak weggelegd voor de politie. Volgens Mutluer doet die op dit moment niet genoeg. "Gemiddeld moeten er eerst 33 geweldsincidenten plaatsvinden voor een vrouw naar de politie gaat." Als voorbeeld noemt ze de zaak van de zestienjarige Hümeyra, die in 2018 door haar ex werd vermoord. "Al de waarschuwingssignalen werden bij de politie niet serieus genomen of aan elkaar gekoppeld. Er is niet tijdig actie ondernomen." Daarom pleit het Kamerlid ook voor één aanspreekpunt bij de politie. "Je ziet dat de communicatie en bejegening met name richting slachtoffers gewoon niet goed gaat."

Becker pleit ook voor een meldpunt. Ze ziet dat nabestaanden en slachtoffers nergens signalen over gevaarlijke situaties kwijt kunnen of dat ze niet serieus genomen worden. "Sommige rode vlaggen van femicide zijn niet bij elke hulpverlener bekend", aldus Becker. "Dan denkt de politie dat ze er niet veel mee kunnen. Maar als je weet dat het een rode vlag is, dan kan je er ervoor zorgen dat zo'n vrouw veel sneller in veiligheid wordt gebracht."

Meer of minder geld vrijmaken?

Om beter op te treden tegen geweld tegen vrouwen, moet psychisch geweld, net als fysiek geweld, strafbaar worden volgens de twee Kamerleden.

Wetgeving aanpassen is een ding, het uitvoeren ervan kost geld. Geld dat door dit kabinet niet wordt vrijgemaakt. Mutluer is verbolgen over het feit dat femicide niet in het regeerprogramma terugkomt en dat er geen middelen voor worden uitgetrokken. Zo blijft de bestrijding van femicide volgens het Kamerlid een 'wassen neus'. Het kabinet, waar de VVD van Becker in zit, wil nog geen extra geld uittrekken om femicide aan te pakken: "Laten we eerst eens kijken dat we het goed organiseren."

Er is door het kabinet eerder 400 miljoen euro extra uitgetrokken voor veiligheid. "Maar wat wordt er met dat geld gedaan", vraagt Becker zich af. Verschillende instanties en ministeries moeten samenwerken op dit vraagstuk. Om te voorkomen dat ze langs elkaar heen werken, wil Becker de Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, Ingrid Coenradie, oproepen de regie te nemen. "Zorg dat mensen niet van het kastje naar de muur wordt gestuurd."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, TikTok en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie