Politiek
WNL

Ollongren (oud-defensieminister) benadrukt: 'Oekraïne mag rekenen op NAVO-lidmaatschap'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ollongren (oud-defensieminister) benadrukt: 'Oekraïne mag rekenen op NAVO-lidmaatschap'

Als het aan oud-defensieminister Kajsa Ollongren ligt wordt Oekraïne, tegen de plannen van de Verenigde Staten in, lid van de NAVO. "Het is niet de vraag of Oekraïne lid word van de NAVO, maar wanneer. Dat is in NAVO-bijeenkomsten allemaal gezegd", reageert Ollongren vanuit de veiligheidsbijeenkomst in München. "Oekraïne mag daarop rekenen. Het is een legitiem verzoek."

Video niet beschikbaar

De Amerikaanse minister van Defensie Pete Hegseth zei voorafgaand de NAVO-top dat Oekraïne door Rusland bezet grondgebied moet opgeven én moet afzien van de wens om lid te worden van de NAVO. Meerdere defensie-experts waarschuwden al dat dit precies is wat Russisch president Vladimir Poetin wil.

'Legitiem verzoek'

Poetin en Amerikaans president Donald Trump besloten na een belletje van anderhalf uur om samen de vredesonderhandelingen te starten over Oekraïne, maar president Volodimir Zelenski laat zich niet snel de les lezen. In een felle reactie benadrukte hij dat als de onderhandelingen zonder Oekraïne plaatsvinden, 'wij als soeverein land geen enkele overeenkomst zullen aanvaarden.'

Kajsa Ollongren (oud-defensieminister) benadrukt: 'Oekraïne mag rekenen op NAVO-lidmaatschap' (14 februari 2025) - Sven op 1

Uiteindelijk is wel zo dat iedere NAVO-bondgenoot met een nieuw lidmaatschap moet instemmen, dus ook Amerika. "Maar ik vind het nog steeds een legitiem verzoek van Oekraïners en ze mogen de verwachting hebben dat NAVO-bondgenoten daar serieus mee omgaan", onderstreept Ollongren in Sven op 1.

'Toetredingsproces begonnen'

Oekraïne wil zich niet alleen bij de NAVO aansluiten, wat alleen een militair bondgenootschap is, maar ook bij de Europese Unie. "Dat toetredingsproces is gewoon begonnen. Dat is veel omvattender dan het NAVO-lidmaatschap, de EU gaat over alles. Maar ook hier geldt dat het perspectief om daar naartoe te kunnen werken heel belangrijk is. En ook voor Europa."

Ollongren doelt op de mogelijke economische en veiligheidsgevolgen voor de EU die in het geding kunnen komen wanneer 'wanneer de oorlog verkeerd afloopt of er een verkeerde vrede komt'. Als Oekraïne "onder Russische invloedssferen komt te staan, verliezen we ongelooflijk veel". Daarom noemt ze het van groot belang dat Oekraïne 'aan het kamp van ons blijft staan, het kamp van democratie en vrijheid'.

'Trump kan afspraken niet uitgummen'

Hegseth benadrukte voorafgaand de NAVO-top woensdag in Brussel dat de VS ook geen troepen zal leveren aan Oekraïne. In plaats daarvan moet er een vredesakkoord tot stand komen waarbij de grens tussen Oekraïne en Rusland moet worden bewaakt door militairen uit Europese landen en andere bondgenoten.

Mocht de geopolitieke situatie nog verder uit de hand lopen en één van de Baltische Staten wordt aangevallen, dan denkt Ollongren dat 'we er nog steeds vanuit mogen gaan dat Amerika hun commitment gewoon nakomt'. Trump kan volgens haar 'niet uitgummen wat is afgesproken'. Kortom, mocht een NAVO-lidgenoot worden aangevallen, 'mogen we ervan uitgaan dat Amerika dan gewoon doet zoals afgesproken'.

Gerelateerde podcast

Sven op 1

Sven op 1

Ster advertentie
Ster advertentie