Buitenland
EO

Trump wil snel einde oorlog Oekraïne: 'Dit wordt champagne in het Kremlin'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Trump wil snel einde oorlog Oekraïne: 'Dit wordt champagne in het Kremlin'

Trump heeft Poetin gesproken en wil onmiddellijk beginnen met onderhandelingen over de oorlog in Oekraïne. Maar zo wordt de agressie vanuit Rusland juist aangewakkerd, zegt defensiespecialist Rob de Wijk in Dit is de Dag (EO): "Het is ultiem kortzichtig wat hier gebeurt."

Video niet beschikbaar

Oekraïne moet bezet grondgebied opgeven en de hoop op NAVO-lidmaatschap laten varen, zei de Amerikaanse defensieminister Pete Hegseth woensdag. Daarmee lijkt het wel alsof hij voor Poetin aan het onderhandelen is, zegt De Wijk: "Je geeft op voorhand je posities weg en dat is in de onderhandelingen recept voor een ramp. Als je dat bij voorbaat al geeft, denk ik dat de champagne al wel uit wordt geschonken in het Kremlin."

Niet onderhandelen, maar weggeven

Dit is geen onderhandelen, maar weggeven, zegt hij. "Het doet me sterk denken aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog waarbij Chamberlain (destijds Britse premier, red.) delen van Tsjecho-Slowakije weggaf. Als het allemaal zou makkelijk gaat, is dat een aanmoediging voor nieuwe agressie van Rusland."

Deze strategie kon je voorspellen, zegt Henk Overbeek, emeritus-hoogleraar internationale betrekkingen en oud-senator voor de SP. Ook hij vindt het geen goede strategie en heeft geen vertrouwen in de onderhandelingen.

"Je kunt het ingrijpend noemen, maar het is ook een realistische inschatting van de feitelijke situatie op de grond", zegt hij. "Moskou begon deze oorlog met de inzet dat Oekraïne geen lid van de NAVO moet worden. Dan is het voorspelbaar dat dit ook ongeveer de uitkomst zal zijn."

China op 1

Volgens hem is het niet zozeer een onderhandelingstactiek, maar spreekt de Amerikaanse regering zich hier mee uit. "Hegseth zegt hiermee: voor ons is China de tegenstander en het Europese theater is voor ons niet relevant meer. Zoek het zelf maar uit. Dat is betreurenswaardig, maar de situatie van dit moment."

Amerika die geen veiligheidsbelang heeft bij Europa? Dat gaat er bij De Wijk niet in. "Dat hebben ze gedacht aan het begin van de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Wil je echt een duurzame vrede, dan zul je een andere strategie moeten kiezen. Dan moet je Poetin onder druk zetten. Nu niet van alles weggeven. Dan moet je je committeren ook aan veiligheidsgaranties in Europa. Dat zou je dan moeten doen, dan zou je een duurzame vrede kunnen krijgen."

Maar dat doet Trump niet: "In plaats daarvan is het grote stappen, snel thuis. Het gevolg daarvan is dat op termijn de veiligheid in Europa enorm wordt ondermijnd. En voor je het weet moeten de Amerikanen weer terugkomen om ons te helpen. Het is ultiem kortzichtig wat hier gebeurt."

Dit is een artikel uit Dit is de Dag (EO), dagelijks van 18.30 tot 19.00 op NPO Radio 1. Abonneer je in je favoriete podcastapp om niks te missen. Op het interactieve platform DIT kun je meepraten over het nieuws.

Ster advertentie
Ster advertentie