Heeft Rusland sinds de jaren 80 meer politieke leiders gehad dan Nederland? Zo zit het
- Nieuws
- Heeft Rusland sinds de jaren 80 meer politieke leiders gehad dan Nederland? Zo zit het
Historicus Matthijs Tieleman schreef deze week in een opiniestuk in de Volkskrant dat de Tweede Kamerverkiezingen in Nederland een soort verkapte presidentsverkiezingen zijn geworden. In datzelfde stuk schrijft hij: "Sinds 1982 heeft zelfs Rusland meer politieke leiders gehad dan Nederland, en Noord-Korea slechts eentje minder." Klopt dat?
Feit of fictie: Rusland heeft sinds 1982 meer politieke leiders gehad dan Nederland
Stokoud en ziek
Hoe zat het in 1982? "Toen stierf Leonid Brezjnev", vertelt Laura Starink van journalistencollectief Raam op Rusland. "Die was leider van het politieke bureau dat leiding gaf aan de communistische partij van de Sovjet-Unie. Tegelijkertijd was je dan leider van het land."
"Daarna is er een snelle opvolging geweest van allerlei oude leiders", zegt Starink. "Eerst was dat Joeri Andropov en daarna Konstantin Tsjernenko. Allebei waren ze stokoud en ziek." Het ging begin jaren 80 dus hard in de Sovjet-Unie.
Rusland ontstond
Starink vervolgt de opsomming: "Daarna kwam Michail Gorbatsjov, maar ook die hield het maar 6 jaar vol." Dat kwam omdat de Sovjet-Unie uit elkaar viel en Rusland ontstond.
"Vervolgens is Boris Jeltsin president geworden van Rusland. Hij hield het vol tot 1999, en zei tegen de bevolking dat ze rap voor Vladimir Poetin moesten kiezen", vertelt Starink.
Geen democratie
Zo zou je er dus zes kunnen tellen. Maar, Poetin is er nog een tijdje tussenuit geweest. 4 jaar lang was Dmitri Medvedev president van Rusland. En in de tussentijd hebben er ook nog twee vice-presidenten geregeerd. Dus als je dat meetelt, zijn het negen politieke leiders sinds 1982.
"Het zegt niks over de democratie in het land natuurlijk", voegt Starink toe. "Deze mensen zijn een voor een aangewezen en voor de vorm organiseerden ze dan verkiezingen. Maar dat is volstrekt fake."
In de familie
En dan Noord-Korea nog, dat ontstond in 1945. "De Sovjet-Unie maakte de eerste jaren de dienst uit in Noord-Korea en hebben toen op een gegeven moment Kim Il Sung uitgekozen uit een reeks opties om op te treden als leider", zegt kenner Casper van der Veen.
"We zien dat hij de volledige macht naar zich toegetrokken heeft, zo ver zelfs dat zijn zoon en kleinzoon hem konden opvolgen." Dat betekent dus drie politieke leiders in Noord-Korea sinds 1982.
Deels gelijk
Dus Rusland negen en Noord-Korea drie. En hoeveel zijn het er dan in Nederland? Van Agt, Lubbers, Kok, Balkenende en hele tijd lang Rutte. Vijf dus.
Had Tieleman dan gelijk? Wel als het gaat over Rusland, maar wat Noord-Korea betreft klopt het niet.
EenVandaag
Dit artikel is een bijdrage van EenVandaag, elke werkdag tussen 16.00 en 17.00 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.